József napja van. | 2024.03.19

Ki tud nagyobbat mondani Kazincbarcikán? - három ellenzéki képviselőjelölt vita helyett egymással udvariaskodott

2018-04-04 09:42:00

Az LMP, borsod négyes választó-kerületének országgyűlési képviselőjelöltje, Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor, kedden délután Kazincbarcikán, az Egressi Béni Művelődési Ház kistermében, képviselőjelölti vitát kezdeményezett. Gulyás Márton fémjelezte „üssünk a hasunkra és mondjunk nagy számokat közvéleménykutató paródia”,  Üveges Gábor támogatottságát 2,2 %-ra taksálja. Üveges, úgy gondolta, hogy számára kizárólag a 40 százalékos támogatottságú Demeter Zoltán, a 25 százalékos támogatottságú Gúr Nándor, és a 21 százalékos támogatottságú Egyed Zsolt a megfelelő vitapartner. A moderálásra a Népszava egykori főszerkesztőjét, Németh Pétert kérte fel, aki olykor idétlen humorral próbálta a hallgatóságot feldobni.

A vitát kezdeményező Üveges Gábor, a hivatalosan induló többi 28 országgyűlési képviselőjelöltet, köztük az igazi baloldalt megtestesítő Munkáspártot képviselő id.Kardos Mihályt, nem tartotta méltónak, hogy velük is megvitassa fontos közügyeinket.

Üveges hataloméhsége felülírja az LMP demokrácia felfogását. (Schiffer András, egykori elnök pironkodna a demokrácia szabályainak semmibevétele miatt.) A parlamenti helyre pályázó hernádszentandrási polgármester alkalmasságának fokmérője lehetne, ha a hallgatóságával megismertette volna azt a tényt, hogy az elmúlt években több alkalommal kellett Hernádszentandrást a törvényes finanszírozáson felül anyagilag megsegíteni, hogy a település működőképes maradjon.

Csalódtak, akik parázs politikai csatára számítottak, mert az egész „képviselőjelölti vita” nem szólt másról, mint egymással udvariaskodva, „kitudnagyobbat” mondani.

Nevetséges és egyben tragikus, hogy a három képviselőjelölt, akik közül kettő, több ciklusos honatya, a szokásos lózungok mantrázása mellett, hihetetlen felkészületlenségről tett tanúbizonyságot.

Gúr, az egész kabaré alatt profi módon csúsztatott. Hallani lehetett a számítógépek előtt ülő barcikaiak hangos hahotázást, amikor az MSZP alelnöke arról beszélt, hogy megválasztása esetén, a kazincbarcikai ipari parkba munkahelyeket teremt.

Munkahelyteremtő szándékát jobban alátámasztotta volna, ha elmeséli a 3 milliárd forintból megépült, ám egy percet nem működő perkupai klímagyár építésének történetét. Ezen kívül még számtalan mesét hallhattunk volna ebben a témakörben, amely a térség leromlásához vezetett.

Ugyanígy regélhetett volna a Cserehát lecsúszásában játszott szerepéről is. A baloldal véres rongyként lebegteti Csenyétét, de elfelejti megemlíteni, az iszonyatos szegénységben élő abaúji település nyomora, többek között az MSZP alelnökének lelkén is szárad. A térség leszakadása annak az elhibázott gazdaságpolitikának a következménye, amelyért Gúr Nándor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, egyik korábbi vezetőjeként felelős. Az edelényi és csereháti választók a mai napig úgy érzik, Gúr cserbenhagyta a térséget, amikor Magyarország második leggazdagabb településére, Törökbálintra költözött, és onnan próbál visszaokoskodni.

Gúr Nándornak, a térségbe, még egyetlen forintot sem sikerült hozni. Arról mélyen hallgat, hogy hová tünt a pénz az első uniós fejlesztési ciklusban. Miért folyt át hatezer milliárd forint Borsod megyén úgy, hogy az itt élők egyetlen forintot nem láttak belőle? Ennek a felfoghatatlan összegnek a haszonélvezői, az MSZP közeli, budapesti cégek voltak!

A Ragályban lakó Egyed Zsolt, egy percet nem élt ebben a választókerületben, és halvány lila gőze sincs erről a térségről. Erősségeként lehet megemlíteni a cicák szeretetét, de azonkívül semmi érdemleges dolgot nem tett országgyűlési képviselőként. Tökéletesen belesimul az újhullámos Jobbikba, amit az alapító radikálisok rohadtul utálnak.

A nyolcvanhat főt kitevő, többnyire a Kazincbarcikai Baloldali Nőtagozat idős aktivistái alkotta hallgatóság lelkesen tapsolt a semmihez. A „demokratikus ellenzék” két tagja és a Jobbik jelöltje, (Gúr Nándor facebookos oldali bejegyzésében, nem tartja demokratikus pártnak a Jobbikot), összeültek, és a vidéket felzárkoztató, akkut problémáit megoldó programm helyett szapulták azt az embert, Demeter Zoltánt, aki tényleg tett a térségért, és négyéves országyűlési képviselő munkájának eredményeképpen fejlődés indult meg, az összeségében körelbülel 20 milliárd forintnyi fejlesztési forrással.

Pár év alatt nem lehet a térség több évtizedes elmaradottságát megszüntetni, habár Gúr, szerint Abaúj és Cserehát 2010-ben teremtődött, addig nem is létezett.

2014 - 2018 közötti időszak fejlesztései a borsod négyes választókörzetben (Forrás Demeter Zoltán facebookos oldala.)

(di)



Képújság
Sajómente Média Alapítvány