József napja van. | 2024.03.19

A családi cégvezetők háromnegyede a tulajdon megtartásával tervezi a generációváltást egy felmérés szerint

2018-04-04 08:15:00

A magyar családi vállalkozások tulajdonosainak 74 százaléka a tulajdon megtartásával szeretné átadni a cégvezetést, 47 százalékuk családtagnak, 17 százalékuk cégen belüli, míg 10 százalékuk külső vezető szakembernek, és csak 18 százalékuk gondolkodik a cég eladásán - derült ki a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég, valamint az Opten céginformációs szolgáltató közös felméréséből.

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a cégátadási terveket a két szervezet közel 200 családi vállalkozás megkérdezésével mérte fel, ezek 84 százalékában a cégvezetői feladatokat a tulajdonos gyakorolja.
    A családi vállalkozások jelentős része generáció-váltás előtt áll: a 90-es években indult cégek többségének élén álló személyek életkora már a nyugdíjkorhatár felett jár. További jelentős csoportot alkotnak azok a középkorú vállalkozók, akik sikeres vállalkozásukból kiszállva váltani szeretnének.
    A külső vezető bevonása esetén a családi vállalkozások tulajdonosainak 64 százaléka csupán az operatív vezetői feladatok átadását tartaná szerencsésnek. A teljes körű vezetés átruházását csak a válaszadók 22 százaléka tartja jó megoldásnak. További 14 százalékuk főként a pénzügyi vezetői feladatok átadását véli járható útnak.
    Az irányítási feladatok teljes körű átadásában a családi cégek tulajdonosainak 85 százaléka vél felfedezni valamilyen negatívumot. A legtöbben (37 százalék) bizalmi jellegű problémát lát egy ilyen döntésben, a válaszadók csaknem 35 százaléka pedig rossz irányváltástól félti a céget. További 11 százalék rengeteg konfliktus forrásának tekinti az irányítás teljes átengedését a felmérés szerint.