József napja van. | 2024.03.19

Felújították a Törvényházat Egerben

2018-04-03 18:39:00

A kormány kiemelt célja az igazságszolgáltatásban is, hogy a feladatellátáshoz méltó környezet kialakítását segítse - hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Egerben, a felújított Törvényház átadásán.

    A teljesen megújult 110 éves épület is szerves része annak a folyamatnak, ami a feltételrendszer megteremtését szolgálja az igazságszolgáltatásban - mondta Völner Pál.
    Kitért arra is, hogy az elmúlt években nemcsak a tárgyi, hanem a személyi feltételek is javultak. Duplájára emelkedtek a bírói illetmények, de sikerült megoldani az egyéb bírósági, ügyészségi alkalmazottak illetményének mintegy 30 százalékos növelését is - fűzte hozzá.
    Völner Pál elismerését fejezte ki azoknak a bíráknak, ügyészeknek, akik - alkotmányos dialógus keretei között - részt vettek az elmúlt évek nagy jogalkotói feladatainak megvalósításában. 
    Hangsúlyozta, hogy az alaptörvény garantálja a bírák függetlenségét. A bíró csak a törvényeknek van alárendelve, azokat szabadon értelmezheti - mondta az államtitkár.
    Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az építők munkáját méltatta, akik megőrizték a 110 éves palota értékeit, ugyanakkor a modern kor kihívásainak is megfeleltek a kivitelezés során.
    Az OBH elnöke szerint az épületben példaértékűen jelennek meg a 21. századi igazságszolgáltatás bizonyos elemei. Ezek között említette az ügyfélközpontot, valamint azt a projektet, amely függetleníti a tér és idő korlátaitól az igazságszolgáltatást, illetve a létrehozott hatalmas érték vagyonvédelmét.
    Polt Péter legfőbb ügyész a bírói és ügyészi szervezetek együttműködését méltatta. Fontos eleme az alaptörvénynek, hogy az ügyészséget az igazságszolgáltatás részeként határozza meg - tette hozzá.
    A bírák és ügyészek közötti együttműködés képzésben, valamint a jogpolitika stratégiai elemeinek kidolgozásában érhető leginkább tetten a legfőbb ügyész szerint.
    Az 1908-ban átadott és 110 évvel később, két és féléves munkával felújított Törvényház épületét az átadási ünnepségen Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg; a szalagot Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke és Szalóki Zoltán Heves megyei főügyész vágta át Völner Pál társaságában.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány