Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: fontos a fogyatékos emberek életminőségének javítása

2018-04-02 16:38:00

A kormány számára fontos a fogyatékos emberek, köztük az autisták életminőségének javítása - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az autisták világnapja alkalmából kiadott közleményében hétfőn.

    A "semmit rólunk, nélkülünk" elv érvényesülésének eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek közötti aktív, partneri együttműködés. Ennek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács, amely lehetőséget ad a fogyatékos személyeket képviselő civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozókhoz - ismertette az Emmi.
    Az Emmi és az Autisták Országos Szövetsége között folyamatos párbeszéd, intenzív együttműködés zajlik, és ennek köszönhetően számos fejlesztés indult, így egyebek között információs központok létesültek, és 450 millió forintos, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból finanszírozott projekt keretében autisták részére infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazás indult. Az autisták szövetségének támogatása 2010. évi 40 millió forintról 2018-ra több mint a másfélszeresére, csaknem 62 millió forintra emelkedett - tudatta a szaktárca.
    Az autizmus világnapján, a Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte kék fényben világítanak meg ikonikus épületeket, mint például a londoni Big Ben és a New York-i Empire State Building. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kék színbe öltöznek az épületek - áll az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által kiadott közleményben.
    Április 2-át 2007-ben nyilvánították az autizmus világnapjává.