Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kutató: nem született hatékony megoldás az európai muszlimok integrációjára

2018-03-30 11:31:00

Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója szerint az elmúlt ötven évben nem született hatékony megoldás az európai muszlimok integrációjára.

    A kutató az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta, szerinte Európa mindig vallásként tekintett az iszlámra, ezért a vallási érzékenységre tekintettel "érinthetetlennek" tartotta. Azonban ha meglátnák, hogy az iszlámon belül létezik egy politikai ideológia, amely kihathat bárki életére, az már a megoldás irányába vinne - fűzte hozzá. 
    Horváth József biztonságpolitikai szakértő a műsorban arról beszélt, a politikai korrektség és a társadalmak alapvető értékeinek ütközése oda vezet, hogy Európa bizonyos szempontból "feladja az állásait", a nők egyenjogúságát, azt, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, valamint azt, hogy ha valaki bűnt követ el, azért büntetés jár. Utóbbira példaként említette a legutóbbi, franciaországi támadás elkövetőjét, akit többször elfogtak a rendőrök, mint "piti drogdílert", de nem csukták börtönbe hosszabb időre. Megjegyezte: az említett, dél-franciaországi támadásnál látszott, hogy nemcsak a nagyvárosi, hanem a vidéki emberek mindennapjait is érinti a terrorfenyegetés.
    A marokkói születésű Redouane Lakdim múlt pénteken carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt - egyiküket megsebesítette a vállán -, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette.