Emma napja van. | 2024.04.19

Több embercsempész ellen is vádat emeltek Horvátországban

2018-03-30 09:16:00

Több külföldi embercsempész ellen is vádat is emeltek az elmúlt hetekben Horvátországban - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

    A vukovári megyei bíróság előzetes letartóztatásba helyezett egy román állampolgárt, aki március 27-én a Batrovci-Bajakovo szerb-horvát határátkelőn 16 illegális migránst próbált meg átcsempészni fejenként 1500 euróért. A férfi kamionjával Olaszországba tartott és bútorokat szállított.
    A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) nemrég két pakisztáni állampolgár ellen emelt vádat Zágrábban, akiket Szerbiából Horvátországba 42 migránst csempésztek át, majd közülük 33-at Szlovéniába jutattak összesen 24 ezer euró fizettség fejében.
    A varasdi (Varazdin) ügyészség egy boszniai állampolgár ellen tett büntetőjogi feljelentést, aki Görögországból Horvátországon keresztül 12 migránst szállított Szlovéniába. A migránsok a horvát-szlovén zöldhatáron gyalog keltek át. A boszniai férfi a szlovén oldalon vártak őket, hogy folytathassák útjukat Ausztriába, de a szlovén határőrök feltartóztatták.
    A csáktornyai (Cakovci) ügyészég egy román állampolgár ellen emelt vádat, aki 30 közel-keleti migránst akart átcsempészni a horvát-szlovén határon, de a Banfi kishatárátkelőnél a horvát hatóságok megakadályozták a továbbhaladását.
    Az utóbbi közel három évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába, 2016 márciusában azonban az ellenőrizetlen beáramlás nyugat-balkáni útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.
    Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.
    Horvátországban 2015 szeptembere óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.