Emma napja van. | 2024.04.19

Emmi: a tavaszi szünetben is ingyen kaphatnak meleg ételt a rászoruló gyermekek

2018-03-26 19:59:00

A tavaszi szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést, így akár 208 ezer fiatal kaphat meleg ebédet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

    A tárca közleményében emlékeztet arra, hogy immár harmadik éve nem csak a nyári, hanem mind a négy iskolai szünetben kérhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést. A szülőknek, ha élni akarnak a lehetőséggel, még a szünet előtt kell jelentkezniük a helyi önkormányzat jegyzőjénél. Az iskolákban március 29-én, csütörtökön kezdődik az iskolai szünet.
    A szünidei gyermekétkeztetés költségeire a kormány idén 6,67 milliárd forintot különített el, amely közel háromszorosa a 2010 előtti támogatásnak. A kormány számára kiemelten fontos, hogy az iskolai szünetekben is megfelelő étkezést kapjanak a nehéz helyzetű gyermekek, ezzel elősegítve megfelelő fejlődésüket - írták.
    Az önkormányzatoknak 2016 januárjától kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelőket. A kérelem benyújtásában a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatnak kell segítenie a szülőket.
    Az Emmi szerint fontos, hogy egyetlen gyermek se essen el az ingyenes étkezés lehetőségétől csak azért, mert a szülők nem kapnak erről időben információt. A tárca ezért valamennyi önkormányzat, valamint család- és gyermekjóléti szolgálat számára tájékoztató levelet küld. Az Emmi külön felhívja erre a figyelmét azoknak az önkormányzatoknak, amelyek korábban nem, vagy a jogosultak számához képest nem megfelelő intenzitással látták el kötelező feladatukat - írták.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó