Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lejár a delegáltak bejelentésére rendelkezésre álló határidő

2018-03-23 08:59:00

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek ma 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságokba delegált tagjaikat. Egyelőre mindössze tucatnyi jelölőszervezet élt a delegáltküldés lehetőségével.

    A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.
    A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 286 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.
    Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.
    A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.
    A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, illetve részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.
    A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint alig egy nappal a bejelentési határidő vége előtt mindössze 258 delegáltat jelentett be a 106 egyéni választókerületi választási bizottságba. A legtöbbet (74-et) a Fidesz-KDNP jelentett be, a Jobbik 68-at, az MSZP-Párbeszéd 45-öt, az LMP 29-et, a DK 22-t, a Magyar Munkáspárt 12-t, az Együtt és független jelöltek 2-2-t, a Lendülettel Magyarországért, a Momentum Mozgalom, az Összefogás Párt és az Új Magyar Front Mozgalom Párt 1-1 delegáltat jelentett be a választókerületi választási bizottságokba.
    A 10 286 szavazatszámláló bizottságba 11 jelölőszervezet jelentett be delegáltat, összesen 5564-et, vagyis jelenleg egy delegált sem "jut" statisztikailag egy szavazatszámláló bizottságra. A legtöbbet a Fidesz-KDNP (3698), a Jobbik (813), az MSZP-Párbeszéd (698), a DK (316) jelentett be. Az LMP 20, a Momentum Mozgalom 6, az Együtt és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 4-4, független jelöltek 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyar Munkáspárt 1-1 szavazatszámláló bizottságba delegált tagot jelentett be. 
    2014-ben az országgyűlési választáson csaknem 41 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.