Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lemondott a katalán elnökjelöltségről Jordi Sánchez

2018-03-21 13:59:00

Lemondott jelöltségéről Katalónia elnöki posztjára Jordi Sánchez - jelentette be Roger Torrent, a katalán parlament elnöke szerdai sajtótájékoztatón Barcelonában.

    A házelnök közölte: az előzetes letartóztatásban lévő Sánchez levélben tájékoztatta döntéséről, arra hivatkozva, hogy ez a "legjobb szolgálat", amit tehet az országért.
    "Ennek a lemondásnak sosem kellett volna megtörténnie" - fogalmazott a parlament elnöke, aki bírálta a legfelsőbb bíróságot, amiért nem engedélyezte Jordi Sánchez számára, hogy elhagyja a börtönt, és így személyesen megjelenhessen az elnökválasztó parlamenti ülésen.
    A spanyol alkotmánybíróság határozata szerint utóbbi elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy jelöltből elnök lehessen.
    A katalán parlament elnöke hangsúlyozta: a házelnökség tanulmányozza, hogy milyen lépéseket tehet a legfelsőbb bíróság döntésével szemben.
    Torrent bejelentette azt is, hogy csütörtökön ismét egyeztetést kezd a helyi törvényhozás pártjaival az elnöki poszt új jelöltjének személyéről.
    Sajtóinformációk szerint a legvalószínűbb jelölt Jordi Turull lehet, aki az október 27-én leváltott katalán kormány szóvivője volt, és bár szabadlábon van, de ellene is bírósági eljárás zajlik az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.
    A december 21-i katalán parlamenti választásokat követően a házelnök első hivatalos jelöltje Katalónia vezetésére Carles Puigdemont leváltott katalán elnök volt, aki október vége óta Brüsszelben tartózkodik önkéntes száműzetésben, és aki ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban.
    Mivel így ő sem tudott személyesen megjelenni a barcelonai elnökválasztáson, lemondott a jelöltségről, utódjául megnevezve Jordi Sánchezt, aki pártja, a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listáján második helyen szerepelt.
    Sánchezt öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban, és hiába nyújtott be azóta több szabadlábra helyezési kérelmet is, azokat a bíróság minden alkalommal elutasította.
    A spanyol sajtó bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Sánchez védőügyvédje a legfelsőbb bíróságon kedden tartott meghallgatáson azt mondta: ügyfele kész lemondani parlamenti mandátumáról, felhagyni a politikával, és visszatérni korábbi egyetemi katedrájához azért, hogy szabadlábra kerülhessen.