Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb robbanás a texasi Austinban, legalább egy sebesült 

2018-03-21 08:15:00

Újabb robbanás történt kedden a texasi fővárosban, Austinban, legalább egy ember megsebesült. 

    A harmincas éveiben lévő sebesültet, akinek állapotát súlyosnak mondták, azonnal kórházba szállították. A rendőrség első tájékoztatása szerint nem csomagban elhelyezett bomba robbant, hanem "valamilyen gyúlékony anyag", amelyet egy bolt mellett az úton helyeztek el. A hatóságok Twitteren közölték ugyanakkor, hogy úgy tűnik, ez utóbbi eset nincs kapcsolatban a korábbiakkal.
    Kedden egyébként ez volt a második, az elmúlt tizenkilenc napban pedig a hatodik robbantás a térségben. Keddre virradóra a San Antonióhoz közeli Schertz városkában egy csomagban elhelyezett bomba robbant a helyi postahivatal mellett, kedden délután pedig az austini nemzetközi repülőtérhez közel találtak gyanús csomagot, az azonban nem robbant fel. 
    A robbantássorozat hátterét a texasi fővárosban és környékén jelenleg mintegy 500 nyomozó - köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintegy száz szakembere - próbálja felderíteni. Bár a hatóságok magas, hat számjegyű jutalmat tűztek ki annak, aki valamiféle információval tud szolgálni, a nyomozás sajtójelentések szerint egy helyben topog. A nyomozók feltételezése szerint a robbantások összefügghetnek egymással. Az első három esetben a robbanószert tartalmazó csomagot lakóházak ajtajánál helyezték el, az áldozatok afroamerikaiak voltak, ezért felmerült a gyanú, hogy a merényleteknek rasszista indítékuk lehet. Ezt a gyanút a későbbi merényletek nem erősítették meg, elemzők legújabb feltevései szerint "belföldi terrorizmusról" lehet szó.
    Michael McCaul texasi képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke újságíróknak elmondta: Schertzben a posta megfigyelő kamerái mindent rögzítettek, így előfordulhat, hogy az elkövető is látható a felvételeken. Ezeket az FBI vizsgálja.  
    Donald Trump elnök kedden - a szaúd-arábiai koronaherceggel tartott megbeszélése előtt - a Fehér Házban újságírói kérdésre válaszolva "beteg embernek" nevezte az elkövetőt.