Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ne hagyjuk Magyarországot, idegen, nemzeti-, és keresztény érzést nem ismerő érdekcsoportoknak megkaparintani

2018-03-18 03:14:54

Edelényben az 1848. március 15-i forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezés, hagyományosan a Forradalmak téri emlékmű megkoszorúzásával kezdődött, majd az óvodások, és a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola tanulóinak műsorával folytatódott. Az ünnepségen részt vett Edelény lengyel testvérvárosának, Siewierz polgármestere és delegációja.

Zdzisław Banaś (j) polgármester megkoszorúzza az edelényi 1848-as emlékművet (fotó Edelényi Városi Tv. A képre kattintva képtár nyílik.)

A koszorúzás után, Zdzisław Banaś, polgármester ünnepi beszédében kiemelte a magyarok szabadságszeretét, és méltatta a legendás lengyel – magyar barátságot, amelyet meghatároz a közös múlt és a közös történelem.

„ A haza minden előtt!” Kölcsey szavaival üzent, és Magyarország szabadsága és függetlensége melletti kiállásra buzdított ünnepi beszédében Molnár Oszkár, Edelény polgármestere.

- Bő három hét, és hazánk sorsát meghatározó döntéshez érkezünk. A történelmünk során annyiszor, április nyolcadikán megint az a kérdés, kiállunk-e Magyarország szabadsága és függetlensége mellett, vagy hagyjuk idegen, nemzeti-, és keresztény érzést nem ismerő érdekcsoportok karmai közé hullani. A március 15-e, forradalom és a Habsburgok álnok hitszegése nyomán kirobbant szabadságharcunk emlékét, csak akkor őrizzük és ápoljuk igazán, ha az előbbit válasszuk - emlékeztetett a polgármester.

Molnár Oszkár, szerint, a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy kivel akarnak együtt élni, és kivel nem. A közelgő országgyűlési választások kapcsán arra kér mindenkit, hogy április nyolcadikán szavazatával üzenjen, hogy nem hajlandó idegen érdekeket kiszolgálni.

- Hála Istennek, nem kell fegyvert fognunk hazánk függetlenségének megvédéséért. Elegendő, ha április nyolcadikán elmegyünk a szavazóhelyiségekbe, és a megfelelő helyre behúzott iksszel kinyilvánítjuk, nem engedjük csorbítani Magyarország önrendelkezéshez való jogát, nem kívánunk kiszolgálni idegen érdekeket, nem kérünk minden európai országot rettegésben tartó migránsáradatból. Ez a mi országunk, a mi otthonunk, s nekünk van jogunk eldönteni, hogy kikkek akarunk, és kikkel nem akarunk együtt élni - mondta Molnár Oszkár.

A teljes beszéd megtekinthető az alábbi videón.