Emma napja van. | 2024.04.19

Balogh Judit 50 éves

2018-03-14 16:18:00

Pénteken ünnepli 50. születésnapját Balogh Judit háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes kosárlabdázó.

    A 2003-ban visszavonult klasszis játékos az MTI-nek elmesélte, hogy gyerekkorában egyszer edzők érkeztek a nagytétényi iskolába a BEAC-tól, de nem őt, hanem jóval magasabb nővérét választották ki.
    "Rossz gyerek voltam, így otthon később azt mondták, hogy inkább engem is vigyen magával. Én voltam a legkisebb, aztán 16 évesen már elértem a 178 centit" - idézte fel nevetve a négyszeres magyar bajnok. - "Végül is a szerencsén múlt az egész, ha vívóedzők jönnek a suliba, akkor talán vívtam volna."
    Balogh Judit profi pályafutása a BEAC-ban kezdődött, melyet 1990-ben ő vezetett első és azóta is egyetlen bajnoki címére, a döntőben az MTK-nak 46, illetve 38 pontot dobva.
    "Nem ez volt a legtöbb, néhányszor 50 pont fölött is jártam, egy spanyol csapatnak 54-et dobtam BEK-meccsen" - jelentette ki a háromszoros Magyar Kupa-győztes bedobó, aki két évet Franciaországban légióskodott. Erről elmondta:
    "Tanulságos volt a profi szemlélet és hozzáállás, de hazahúzott a szívem, no meg Soraya lányom is kétéves volt már akkor" - árulta el, hozzátéve, lánya mostanra már befejezte a kosárlabdázást, 195 centis Ármin fia pedig a MAFC juniorjai között pattogtat.
    Balogh Judit a válogatottban 223-szor lépett pályára, legnagyobb élményének a nemzeti csapatban az 1997-es budapesti Európa-bajnokság negyeddöntőjét nevezte.
    "Telt ház előtt vertük meg a spanyolokat a Budapest Sportcsarnokban, felejthetetlen meccs volt, még akkor is, ha később csak negyedikek lettünk" - fogalmazott a legendás 7-es.
    Közismert mezszámáról azt mondta, nem kötődött hozzá babonásan, így nem jelentett neki problémát, hogy Franciaországban 11-esben, a válogatottban pedig - mivel a 7-es foglalt volt - 4-esben lépett pályára. A 7-es mezt utóbb a tiszteletére visszavonultatták Sopronban.
    Az öt diplomával rendelkező Balogh Judit 2004 óta a BEAC vezetőedzője, ezzel ő a legrégebb óta hivatalban lévő tréner a női élvonalban.
    "Tény, hogy nem ez a legvonzóbb kispad, de ahogy a TF-en való tanítást, úgy ezt sem adnám fel. Szeretnek itt, és bár régebben voltak olyan ambícióim, hogy nagy csapatot irányítsak, rájöttem, hogy ott nemcsak a teljesítmény számít. A válogatottakkal hasonló a helyzet, korosztályos csapatokkal foglalkozom, de a felnőtt szövetségi kapitányi poszthoz nem felelek meg minden kritériumnak. Rendkívül következetes vagyok, és nem mindenben tudok kompromisszumokat kötni" - tette hozzá a sportág halhatatlanjai közé beválasztott ex-játékos, aki kilencszer lett Magyarországon az év kosarasa.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó