Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bayer: nem szeretnénk, ha a muszlim vallás felvétele kellene az életben maradáshoz

2018-03-11 11:38:00

Bem József történetének elképesztő mennyiségű szimbóluma van, amely ma is érvényes - vetette fel Bayer Zsolt publicista, a Békemenet egyik szervezője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol azt is megfogalmazta: nem szeretnék, ha újra elérkezne az a világ, amikor föl kell venni a muszlim vallást az életben maradáshoz.

    Bayer Zsolt az interjúban - azzal összefüggésben, hogy a március 15-i Békemenet a budapesti Bem térről indul - felidézte, hogy az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverése után Bem József Törökországba menekült, ahol át kellett térnie a muszlim hitre, mert az élete múlt ezen, később pedig Aleppóba száműzték.
    Kifejtette: az ókor óta létező, elképesztő kulturális hagyományokkal rendelkező Aleppo - ami akkor még Törökországhoz tartozott, majd Szíria része lett - ma már nincs, "a bűnös nyugati nagyhatalmak áldatlan tevékenysége folytán most kirobbant háborúban elsőként tüntették el a Föld színéről".
    Megjegyezte azt is, hogy "az önfenntartási ösztönét elveszített Nyugat-Európa abba az irányba rohan, hogy hamarosan elérkezzen az az idő, mikor majd föl kell venni a muszlim vallást, ha valaki életben akar maradni".
    Bem József halála és mostani temetkezési helye tökéletesen szimbolizálja, hogy Közép-Európának milyennek kell megmaradni - hangoztatta, utalva arra, hogy az altábornagy hamvait 1920 után Lengyelországba szállították, azonban a lengyel egyház a muszlim vallás okán nem volt hajlandó keresztény földbe temetni, így a mai napig hat márványoszlopon, a levegőben van a koporsója.
    Bayer Zsolt közölte azt is, hogy számít provokációra a Békemeneten, de nem ülnek fel annak. Mint arról beszámolt, már tett feljelentést, mivel egy férfi a Facebookon azt írta, várja őt a rendezvényre, csak egy háztetőn, ahonnan egy Dragunov mesterlövészpuskával fogja agyonlőni.
    A szervező az ellenzéki kritikákra úgy reagált: a Békemenetet hat éve próbálják lejáratni, besározni, mert az ott jelen lévő tömeggel nem tudnak mit kezdeni. Az első, 2012-es tömegdemonstrációra annyi ember ment el, amennyi a rendszerváltás óta egyetlen létező utcai tüntetésen, felvonuláson nem volt, beleértve Nagy Imréék újratemetését a Hősök terén - mutatott rá.

 (címlapfotó MNO)