Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb 176 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot

2018-03-09 12:30:00

Újabb 176 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-i puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    Az érintettek közül 92-en korábban tanárként dolgoztak, amíg a hatalomátvételi incidens után bevezetett, és azóta is tartó rendkívüli állapot keretében el nem veszítették munkahelyüket. A kormány az eltelt időszakban legkevesebb ezer gülenista magániskolát bezáratott.
    További 84 gyanúsítottat - az Anadolu megfogalmazása szerint - azért keresnek, mert a gülenista mozgalom "nevében tevékenykedett".
    A pénteki rendőrségi művelet több mint a fél országra kiterjed.
    A török vezetés a hatalomátvételi kísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé. Gülen tagadja az összeesküvés vádját. Ankara szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint a magánszférába, és ebben a folyamatban Gülen egyebek mellett saját iskoláira támaszkodott.
    Törökországban az elmúlt csaknem 20 hónap alatt nagyjából 111 ezer embert menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, üzletembereket, újságírókat és tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.
    A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem Gülen állítólagos támogatóit is.