Emma napja van. | 2024.04.19

Kézműves programok, kiállítás megnyitó és nyomdagép bemutató a PIM-ben

2018-03-09 10:39:00

Bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot a Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i programján, amelynek keretében megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás is.

    A nemzeti ünnepen a PIM ajtaja mindenki előtt nyitva áll, aki szeretné kinyomtatni az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagépen a forradalom 12 pontját vagy nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot készítene, esetleg kitöltené a Petőfi Sándor életéről szóló izgalmas feladatlapot - közölte a múzeum az MTI-vel.
    Március 15-e jelentőségét és szerepét lehet megvizsgálni vezetett séta keretében a Petőfi- és az Arany-kiállításokban, majd délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál.
    Ezután nyílik meg az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című tárlat. Arany János gyermekkorától vonzódott a képi ábrázolásokhoz és kezdeményezően vett részt az új technikai felfedezések, így a fotográfia körüli vitákban is. A kutatók tudomása szerint öt portréjellegű kép készült róla, ezek egyike a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeménye, Országh Antal felvétele az Arany családról. Ennek a fotónak a középpontba állításával, illetve az újonnan felfedezett Arany vonatkozású fényképek segítségével idézi meg a kiállítótér az 1850-1880-as évek fotótechnika-történetét, másrészt Arany családi és baráti szálainak alakulását, továbbá ráirányítják a figyelmet egy elfeledett, de sok irányba vezető életműre, Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazóan munkásságára is.
     A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést a tárlatban.
    Az ünnepi programot Kuncz László vers- és énekmondó előadása zárja, akinek feldolgozásában és előadásában Arany János Toldi című elbeszélő költeménye hangzik el.