Andrea napja van. | 2024.04.18

Összesen közel 3 ezer jelöltet jelentettek be az egyéni választókerületekben

2018-03-06 17:45:00

Összesen közel 3 ezer egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be a hétfő délutáni határidőig a választókerületi választási bizottságokhoz, ebből már 1265-öt nyilvántartásba is vettek.

    Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda kedd reggel háromnegyed 9-es adatai szerint - amelyek csak 11 óra után lettek elérhetőek a www.valasztas.hu-n - 2991 egyéni választókerületi jelöltjét tartanak nyilván, ebből 89 független, a többit összesen 74 jelölőszervezet állította. 
    A választási bizottságok 1265 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 28-an függetlenek, a többiek 60 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 428 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 8 független, a többieket 53 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 50 jelöltje. 
    A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak 104, az LMP-nek 101, a Momentum Mozgalomnak 66, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 48, a DK-nak 46, az Összefogás Pártnak 45 nyilvántartásba vett jelöltje van. 
    Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Kell az Összefogás Pártnak (39), a Magyar Igazság és Élet Pártjának (37), a Magyarországi Cigánypártnak (35). A Családok Pártjának, a Közös Nevező 2018-nak 3-33, a  Szegény Emberek Magyarországért Pártnak 32, az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak 29-29, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának 28 nyilvántartásba vett jelöltje van. 
    Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.
    A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.
    Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba.
    A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Várhatóan a bejelentett jelöltek száma már nem fog változni, de a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok még folyamatosan emelkedni fognak péntekig.