Andrea napja van. | 2024.04.18

Jubileumi úszóünnep

2018-03-06 06:28:27

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség 15., jubileumi díjátadó ünnepségét március 2-án, Miskolcon, a Megyeháza Dísztermében rendezték meg, ahol a sportolók, edzők, sportvezetők mellett a komoly áldozatokat vállaló szülőket is köszöntötte Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

"Kelj fel és küzdj, hogy egyik nap az álmaidat éld!" - bátran ajánlom valamennyiüknek Hosszú Katinka,a világ legjobb női úszójának gondolatát – hangsúlyozta köszöntő beszédében Török Dezső, a Borsod – Abaúj - Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. - Ő a kiváló példa rá, hogy, ha a tehetség kellő szorgalommal és megfelelő háttérrel párosul, akkor ezek az álmok egyszer elérhetővé válnak. Elég visszautalnom a 2016-os riói olimpia fantasztikus napjaira, vagy az elmúlt év legnagyobb magyar sporteseményére, a budapesti vizes világbajnokságra.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye úszósportja sokat fejlődött az elmúlt másfél évtizedben. Amit én látok, hogy sokat javult a létesítményi háttér és az eredmények alapján a szakmai munka színvonalára sem lehet panasz. Mint a megyei közgyűlés elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja nagyon büszke vagyok az úszóink által az elmúlt évben elért eredményekre. Van olyan borsodi versenyzőnk, aki fiatal kora ellenére az országos bajnokságon legyőzte a világ legjobb úszóját.  S van olyan sportolónk,  aki olimpikonként jött megyénkbe, mert úgy érezte, hogy itt tovább tud fejlődni.

Természetesen nem lehet mindenki magyar bajnok, olimpikon – de előre sosem tudni, hogy kiben rejtőzik a csiszolatlan gyémánt. Kérem, hogy mindenki, aki ezt a szép sportot választotta tegye oda magát maximálisan, harcoljon azért, hogy kihozza magából a maximumot!

A megyei önkormányzat másfél évtizede felvállalta, hogy a Megyeháza adjon otthont ennek a csodálatos rendezvénynek. Örülök, hogy ezt a hagyományt folytatjuk. Remélem jövőre hasonlóan szép eredményekről számolhatnak majd be ebben a körben. Addig is kérem ne feledjék: az eredmények mellett az is sokat számít, hogy a felnövekvő sportolóknak köszönhetően testileg és szellemileg egészséges fiatalokkal gyarapszik Borsod-Abaúj-Zemplén és Magyarország társadalma!"

1829_0_680.jpg

Az elnök díját Vécsei Réka érdemelte ki

-  Büszkék vagyunk, hogy a magyar úszóélet részei lehetünk – fogalmazott beszédében - egyebek mellett - Kiss Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség elnöke. - Családias léptékű szervezetként, négy professzionális és öt amatőr klub szövetségeként működünk. Közel 100 plasztik kártyás és több, mint 200 amatőr versenyző tagja klubjainknak. Ennek a sportolói körnek ma mintegy 10 százalékát említjük, jutalmazzuk meg a díjátadó ünnepségen. Ünnepelni viszont valamennyi sportolót, szüleit, edzőiket és sportvezetőiket fogjuk. Hiszen eseményünk az általuk elvégzett munkát, valamint annak eredményét is hivatott ünnepelni. A miskolci önkormányzat bátorítása és anyagi támogatása mellett a 2017 őszi Bitskey Emlékversennyel közösen rendezett Testvérvárosok kupáját a  „Visegrádi Négyek” eseményeinek szintjére emeltük. Ezzel a megyeszékhely megerősítette előkelő helyét a nemzetközi úszóversenyek házigazdái között. Még 2015-ben annak örülhettünk, hogy Kiss Attila révén, közel 50 év után ismét volt a magyar felnőtt bajnokságban dobogóra álló megyei úszónk, tavaly Vécsei Réka révén már elmondhatjuk, országos felnőtt bajnokunk is van. Ezek a hírek is igazolják, hogy a minőségi munka és a tehetség kikényszeríti az eredményeket.  

1829_1_680.jpg

A jövő reménységei

2018-ban elindítottuk három fordulós amatőr versenyünket, mellyel - hiánypótló módon- biztosítani szeretnénk klubjainknak, hogy egy időben kiszámítható, szakmailag tervezhető megmérettetés segítse éves munkájukat. Az első forduló népes érdeklődés mellett, emlékversenyként zajlott. A névadó Valkó László egykori edző kolléga, aki bár fiatalon távozott közülünk, mégis elmondhatjuk, hogy maradandót alkotott a helyi amatőr úszósport megerősödésében. Sajnos szomorú kötelességemként kell megemlékeznem a napokban méltatlanul fiatalon, 58 éves korában elhunyt edző kollégánkról, Hidvégi Attiláról. Attila örült minden jó hírnek, tisztelte a munkát, az értékeket, mindenkihez volt egy jó szava, és felül tudott emelkedni kicsinyes sérelmeken. Talán az utolsó humanista sportemberek egyike volt. Tisztelettel búcsúzunk tőle. Ebben az évben három új uszoda is csatarendbe áll megyénkben. Putnokon, Edelényben és Tokajban is megteremtődik a helyi úszósport elindulásának legfőbb tárgyi feltétele. Reméljük, hogy ennek köszönhetően új egyesületeket köszönthetünk rövidesen versenyeinken és ünnepeinken egyaránt.

1829_2_680.jpg

Minden díj gazdára talált

     A köszöntők után gazdára találtak a díjak, amely keretében a „ A legmagasabb LEN-pontot elért versenyzőnek", az az Vécsei Réka, felnőtt magyar bajnoknak adott át különdíjat. A Miskolcon készülő Sztankovics Anna olimpikon is a díjazottak közt volt.

(baz.hu)