Auguszta napja van. | 2024.03.29

NMHH: tovább szólhat három helyi rádió

2018-03-01 12:12:00

Több helyi rádió jogosultságának meghosszabbításáról, egy pályázati nyilvántartásba vétel ügyében és egy kisközösségi rádió bírságáról is döntött heti ülésén a médiatanács - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-t. 

    A Székesfehérvár 103,8 MHz helyi frekvencián működő 103,8 Rádió 1 jogosultságát - a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. médiaszolgáltató kérelmére további öt évre - 2023 júniusáig hosszabbította meg a testület a médiatörvény alapján. A Rádió Zala Egyszemélyes Kft. kérelmét szintén elfogadta a testület, így a Zalaegerszeg 95,8 MHz-en továbbra is a Helikon Rádió Egerszeg szól majd. Szintén Zala megyében a 95,1 MHz-en sem várható változás: a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. kérelmére a 95,1 Rádió 1 jogosultságát is meghosszabbította öt évvel a hatóság.
    A tanács a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatásra benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát is elvégezte. A szükséges hiánypótlás teljesítése után az egyedül pályázó Hegyalja Média Kft.-t. pályázati nyilvántartásba vette.
    Az NMHH közölte, hogy a médiatanács kereskedelmi jelleggel - a március 27. és április 25. közötti időszakra - ideiglenes hatósági szerződést köt Simon Péter Béla magánszeméllyel a Veszprém 95,1 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására. A frekvencián március 26-ig a Mária Rádió Völgyhíd szól, ám a médiaszolgáltató hatósági szerződését jogszabályi akadály miatt nem újíthatta meg a tanács. A frekvencián Mária Rádió Vigasztaló néven hallhatók majd keresztény hitéleti műsorszámok.
    A kiskunfélegyházi kisközösségi rádió, a Rádió Smile médiaszolgáltatóját, a Mosoly Média Kft.-t 10 ezer forint bírsággal sújtotta a testület, mert egy tavaly novemberi műsorhét hatósági ellenőrzése megállapította: a szolgáltató a szöveg- és a hírműsorszámarányok, továbbá az ismételt műsorszámokra, illetve a közszolgálati tartalomra vonatkozó arányok esetében sem teljesítette vállalásait és a kapcsolódó törvényi előírásokat - áll az NMHH közleményében.