Auguszta napja van. | 2024.03.29

Putyin: az Északi Áramlat-2 nem alternatívája az ukrajnai tranzitvezetéknek

2018-02-28 19:05:00

Nem alternatívája az ukrajnai tranzitvezetéknek az Oroszország és Németország között megépítendő Északi Áramlat-2 földgázvezeték - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott kétoldalú tárgyalások után szerdán Moszkvában tartott közös sajtóértekezleten.

    Putyin szerint a két vezeték közötti különbség az áteresztőképesség nagyságában van. Az orosz elnök leszögezte, hogy a Balti-tenger fenekén lefektetendő Északi Áramlat-2 projekt politikamentes és teljesen kereskedelmi alapú. Hozzátette, hogy Oroszország nem ellenzi az Ukrajnával való együttműködést a gázszállítás kérdésében. Hangsúlyozta, hogy tervszerű gázszállításaival Oroszország bebizonyította Európának megbízhatóságát az energiabiztonság terén. 
    Kurz közölte, hogy Ausztria támogatja az Északi Áramlat-2 megépítését. 
    Putyin elmondta: osztrák vendégével egyetértett abban, hogy az ukrajnai rendezés ügyében nincs alternatívája a minszki megállapodások végrehajtásának. Kifejezte Oroszországnak a együttműködési készségét a rendezésben, de hangsúlyozta, hogy minden oldalnak politikai lépéseket kell tennie Minszk megvalósítása érdekében.
    Mint mondta, Moszkva nem ellenzi, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezzék a délkelet-ukrajnai szakadár területeket, de ebben az ügyben Kijevnek meg kell állapodnia az el nem ismert "népköztársaságokkal".
    "Mondják meg nekem, kérem, hogy van-e példa arra a nemzetközi gyakorlatban, amikor egy ilyen konfliktust az egyik abban érintett fél nélkül történik? Ilyen gyakorlat egyszerűen nincs a világon" - mondta.
    Az orosz elnök kijelentette, hogy Kurzcal megvitatták az Oroszország és az EU közötti viszony perspektíváit azzal kapcsolatban, hogy Ausztria az év második felében az unió soros elnöke lesz. Szavai szerint a Moszkva ellen bevezetett "értelmetlen" és "káros" gazdasági szankciók mind az Európai Uniónak, mind Oroszországnak ártanak, de nem érik el azt a célt, amit a politikai szerzői el kívánnak érni.
    Putyin közölte, hogy a tárgyalásokon téma volt a Kassa és Bécs között megépítendő, az orosz szabvány szerinti, széles nyomtávú vasút is, amelynek ügyében hosszú idő után elmozdulás tapasztalható.
    A Közel-Kelet, és mindenek előtt Szíria ügyében a két vezető Putyin szerint egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia a terrorizmus ellen, az ENSZ koordináló szerepére és a nemzetközi jogra támaszkodva. 
    Az orosz vezető bejelentette, hogy a nap folyamán polgári lakosok egy "nagy csoportja" el tudta hagyni szíriai Kelet-Gútát a humanitárius tűzszünet alatt. Kelet-Gúta és Damaszkusz között az orosz légierő által támogatott szíriai kormányhadsereg szerdán 9 és 14 óra között második alkalommal tartott humanitárius tűzszünetet, és nyitott folyosót a távozni akaró civilek számára.
    Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy Kelet-Gútában sok terrorista van, akik Damaszkusz elővárosi térségét bázisként használják a környező területek elleni tüzérségi támadáshoz. Ezt, mint mondta, Oroszország nem fogja eltűrni. 
    Kurz a maga részéről olyan "szuperhatalomnak" titulálta Oroszországot, amely képes hatást gyakorolni a szíriai rezsimre és a helyzetre - amire fel is szólította Moszkvát. Kifejezte reményét, hogy a szíriai háború mielőbbi befejezése érdekében "mindenki" visszatér a tárgyalóasztalhoz.