Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elfogtak egy terroristagyanús szíriai férfit Németországban

2018-02-28 18:06:00

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy terroristagyanús szíriai férfit Németországban - közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészség.

    A 33 éves férfit külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják a hazájában zajló polgárháborúban végzett tevékenységével kapcsolatban. A közleményben Abdul Sattar A. I. néven azonosított férfit kedden fogták el Baden-Württemberg tartományi otthonában, és házkutatást is tartottak nála.
    Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint a gyanúsított az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat szíriai szervezeteként számon tartott an-Nuszra Front tagjaként tevékenykedett Szíriában, és 2014-ben az ő utasítására ejtettek fogságba egy ismert feltételezett terroristát, Saleh A.-t.
    Saleh A. a hatóságok szerint az an-Nuszra Front legfőbb vetélytársa, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagja. Abdul Sattar A. I. azt akarta elérni, hogy Saleh A.-ért cserébe az Iszlám Állam szabadon engedje az an-Nuszra Front több harcosát. A tervezett fogolycsere meghiúsult, mert Saleh A. megszökött és visszatért az Iszlám Állam dzsihadistái közé. 
    A közleményben felidézték, hogy Saleh A. 2016 szeptembere óta előzetes letartóztatásban van Németországban. Azzal vádolják, hogy az Iszlám Állam megbízásából több társával öngyilkos merényletből és a robbantás után következő fegyveres támadásból álló terrorcselekményt akart végrehajtani Düsseldorf belvárosában.