Gedeon napja van. | 2024.03.28

Balog: a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy

2018-02-26 15:23:00

A tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy, és az a cél, hogy minél többen jussanak hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek a tehetség kibontakoztatásához elengedhetetlenek - mondta Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. 

    A tárcavezető, aki a 2017-es nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket, kiemelte: az erre fordított összeget 2009 óta a magyar költségvetésben a hatszorosára növelték, tavalyig több mint 17 milliárd forintot biztosítottak több mint 10 ezer pályázat megvalósítására. 
    Kitért arra is, hogy a 2010-es évek elején mintegy 50 ezren ajánlották fel adójuk második egy százalékát tehetséggondozásra, mostanra ez a szám 300 ezer körül van. Hozzátette: évente 350 ezer tehetséges fiatal vesz részt különböző tehetséggondozó programokban, s amióta ezek elindultak több mint két millióan kapcsolódtak be. 
    Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapesten van az európai tehetség központ és magyar javaslatra döntöttek az európai tehetségnap bevezetéséről. Ennek az az üzenete, hogy szükség van a csúcsteljesítményekre, a példákra, hogy időről-időre érdemes megostromolni a világ tetejét.
    A miniszter kitért arra, hogy tavaly 34-en képviselték a magyar színeket a nemzetközi diákolimpiákon, ahonnan 7 arany, 14 ezüst és 4 bronzéremmel tértek haza. Meggyőző eredménysor, amely mindenkinek örömet szerzett - értékelt a tárcavezető, hozzátéve: egyéni teljesítmény, közös siker. Rámutatott: ezek a diákok a piros-fehér-zöld színeket is képviselték, s egyúttal azt is, amit ennek az országnak az életében a tudomány jelent.
    Balog Zoltán úgy fogalmazott: a magyar diákok évről évre elhelyezik Magyarországot a tudomány világtérképén. Jelezve egyúttal, hogy vannak a világ élvonalához tartozó oktatási intézményeink, ahonnan kőkemény munkával a legjobbak közé lehet érni. Kitért arra is, hogy a felsőoktatási kerekasztallal közösen kimunkálták annak feltételeit, hogy a díjazottak a nemzeti kiválóság programban alanyi jogon kutatói ösztöndíjat kapnak felsőoktatási tanulmányaik során.
    A miniszter bejelentette: 2019-ben Magyarország rendezi a csillagászati, asztrofizikai és biológiai diákolimpiát. 
    Beszélt arról is, hogy nem lehet elmenni a kritikai hangok mellett az oktatás világában, mert önellentmondásnak tűnhet, hogy az oktatási rendszer egyszerre képez csúcstehetségeket, másrészről pedig nehezen viselik a tanulók a leterheltséget. Meg hallgatni újra és újra azokat, akik benne vannak ebben a világban. Hozzátette: a világ változik, másképp kell tanulni, ahogy eddig tették, és a megfelelő arányokat meg kell találni. Az arányok megtalálását a tanárokra bízná, akik a legjobban értenek ehhez, a teher elosztását pedig az intézményvezetőkre - mondta a tárca vezetője.
    Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy nem szabad az ellendrukkerekre hallgatni, akik a céloktól eltéríteni akarnak bennünket.
    Győztes bárkiből lehet, és sokszor a kitartás, a tudás iránti vágy hozza ezt el, és nem a velünk született tehetség - vélte.
    Azt kívánta, hogy olyan pályát fussanak be, ami méltó tehetségükhöz, szorgalmukhoz.