Gedeon napja van. | 2024.03.28

Történész: Kovács Béla letartóztatásával semmibe vették az ország szuverenitását

2018-02-25 15:32:00

Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárának 1947-ben, e napon történt letartóztatásával a szovjetek megmutatták, mennyire semmibe veszik Magyarország szuverenitását - mondta Markó György történész az M1 aktuális csatornán vasárnap, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

    Markó György elmondta: Magyarország megszállt állam volt, de ülésezett a parlament, és annak elnökét, egy közjogi méltóságot tartóztattak le. Úgy fogalmazott: a szovjet hatóságok ezzel nagyon cinikus módon fejezték ki, hogy itt ők az urak, azt tesznek, amit akarnak. Megjegyezte: ezt követően Közép- és Kelet-Európában sorra épültek ki - akkori kifejezéssel - a népi demokráciák, a szovjet típusú diktatúra kelet-európai változatai.
    Az emléknap célja, hogy emlékezzünk a szörnyűségekre - mondta Markó György. Ezzel összefüggésben felidézte: amikor 1953-ban, Sztálin halála után amnesztiát hirdetett Nagy Imre, az 700 ezer emberre terjedt ki. Akkoriban az Államvédelmi Hatóság nyilvántartásában kétmillió ember szerepelt mint "ellenséges elem". Minden ötödik ember potenciális ellenség volt - mutatott rá a történész.
    Jelezte: bár a rendszer főként 1963 után kicsit enyhült, puhult, végig egypártrendszer, végig diktatúra maradt.