Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német lap: márciusig megállapodhat Varsó és Brüsszel a jogállamiság körüli vita lezárásáról

2018-02-25 14:01:00

Márciusig megállapodhat a lengyel kormány és a brüsszeli Európai Bizottság a jogállamiság lengyelországi helyzete körüli vita lezárásáról - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

    A lap emlékeztetett arra, hogy a Lengyelországgal szemben az igazságügyi reform miatt az európai uniós (EU-) alapszerződés hetes cikke szerint elindított eljárásban megállapodás híján áprilisban szavazást kellene tartani a tagállamok kormányait összefogó tanácsban arról, hogy veszélybe kerültek-e az EU-s alapértékek Lengyelországban.
    A veszélyeztetettség megállapításához négyötödös többségre van szükség. A lap szerint nem biztos, hogy ez összejönne. Egy uniós diplomata elmondta, hogy valószínűleg több ország tartózkodna, ami a nem szavazattal egyenlő. A kudarc pedig "óriási blamázs" lenne az Európai Bizottságnak, és az olyan tagállamoknak is, mint Németország, amelyek nem akarnak beletörődni a jogállami alapértékek lengyelországi sérelmébe.
    Azonban az ügy döntő szakasza előtt Varsó békülékeny hangot üt meg - írta a Welt am Sonntag. Az összeállításában megszólaltatott Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az EU "barátok, és nem ellenségek klubja".
    Mint mondta, a varsói vezetés szerint az igazságügyi reform kérdésében "Lengyelország és az EU közös álláspontra jut majd, amely végül mindenkinek megfelelő lesz, és nem mérgesíti tovább a helyzetet".
    Hozzátette, hogy a lengyel kormány hajlandó megvizsgálni, hogy a reform valóban hordoz-e az EU-s alapértékek csorbulásával fenyegető kockázatokat. Ennek megítélésében igen fontos figyelembe venni, hogy a reformnak egyetlen eleme sincsen, amely ne lenne meg valamely EU-tagország igazságügyi rendszerében - húzta alá.
    A kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa elfogultnak és alaptalannak nevezte a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács lengyel liberális elnöke, Donald Tusk kijelentését, miszerint megkérdőjeleződött Lengyelország EU-s jövője. Konrad Szymanski elmondta: hazája büszke arra, hogy az európai családhoz tartozik, és "nagyon elégedett az EU-tagsággal".
    A menekültügy körüli vitákkal kapcsolatban megerősítette kormánya álláspontját, miszerint Lengyelország semmiképpen nem fogadná el a menekültek tagállamok közötti, kvótákon alapuló elosztását, és soha nem engedné meg, hogy kiüresítsék az EU külső határának védelmével és a migrációval kapcsolatos nemzeti hatásköröket.