Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szili Katalin: az EU a migránsokkal szívesen foglalkozik, az őshonos kisebbségekkel viszont nem

2018-02-24 16:52:00

Az unió ma a migránsokkal szívesen, miközben az őshonos kisebbségekkel egyáltalán nem foglalkozik, ezért fontos, hogy sikerrel záruljon a Minority SafePack aláírásgyűjtés - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlésén Gyöngyösön.

    Szili Katalin előadásában úgy fogalmazott, hogy az EU sajátosan áll az őshonos kisebbségek védelméhez. Az újonnan csatlakozóknak szigorúan számot kell adniuk erről, ám a tagországok esetében a közösség döntéshozó fórumai már nem foglalkoznak a témával, azt nemzeti hatáskörnek tekintik. 
    Ma az unióban élők 85 százaléka többségi társadalmak tagja, 10 százalék az őshonos kisebbségek aránya, míg 5 százaléknyi a migráns és bevándorló - közölte. Ugyanakkor Brüsszel az 5 százalékkal szívesen, miközben az 50-60 millió embert jelentő 10 százalékkal egyáltalán nem foglalkozik - jegyezte meg.
    Szili Katalin szerint ezen a helyzeten változtathat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezése. Kiemelte: olyan ügyről van szó, melynek érdekében mindannyiunknak össze kell fognia. Ez nem pártpolitikai kérdés - jelentette ki, hozzátéve: az aláírásgyűjtés történelmi esélyt kínál arra, hogy tehessünk valamit a határainkon túl élőkért.
    A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az autonómia ügyében kizárólag akkor érhetünk el érdemi eredményt, ha a Minority SafePack aláírásgyűjtés április 3-án sikerrel zárul.