Auguszta napja van. | 2024.03.29

Már 180 jelöltet vettek nyilvántartásba a bizottságok az áprilisi országgyűlési választásokra

2018-02-24 10:51:00

Már 222 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, 180-at már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.

    A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 222 jelöltet jelentettek be eddig, ebből 106 a Fidesz-KDNP, 39 az MSZP-Párbeszéd, 26 a LMP, 21 a Jobbik színeiben indul. Függetlenként öt jelöltet jelentettek be. 
    Négy-négy bejelentett bejöltje van a Kell az Összefogás Pártnak (KÖSSZ) és a Közös Nevező 2018-nak. Egy-egy bejelentett jelöltje van már az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az A Mi Pártunk - IMÁ-nak, az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, a Net Pártnak, a Hajrá Magyarország! Pártnak, a Haza Mindenkié Pártnak, az Aquila Pártnak, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Magyarországi Cigánypártnak, a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak, a Minden Szegényért Pártnak, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának, a Momentum Mozgalomnak, a Rend és Elszámoltatás Pártnak, az Összefogás Pártnak, a Szegényekért Pártnak, valamint az Iránytű Pártnak. 
    A legtöbb jelöltet Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú egyéni választókerületében (Ózd) jelentették be, összesen hetet: a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP mellett bejelentette jelöltjét a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, a Momentum Mozgalom, a Rend és Elszámoltatás Párt és az Összefogás Párt. 
    A választókerületi választási bizottságok a bejelentett jelöltek közül 183 jelölt nyilvántartásba vételéről már döntöttek is: a Fidesz-KDNP-nek 105, az MSZP-Párbeszédnek 36, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13. Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, a Kell az Összefogás Pártnak, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk - IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak és a Hajrá Magyarország! Pártnak. Négy független jelöltet is nyilvántartásba vettek.
    Három jelölt nyilvántartásba vételét a választási bizottságok visszautasították. 
    Az országgyűlési választáson az indulhat, aki a március 5-éig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást. 
Az ajánlások ellenőrzésére három napja van a választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután döntenek a választási bizottságok.