Emma napja van. | 2024.04.19

Fazekas: megvédik a magyar gazdákat a leplezetlen téeszesítéstől

2018-02-24 09:31:00

A magyar gazdák számíthatnak arra, hogy a kormány megvédi őket az MSZP-Párbeszéd programjától, "a pártállami időket idéző leplezetlen téeszesítéstől és kényszerkolhozosítástól" - fogalmazott a nemzeti konzultációs országjáró gazdafórum pénteki békéscsabai állomásán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

    A tárcavezető Karácsony Gergely szavaira reagált. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a héten azt ígérte, amennyiben kormányra kerülnek, az összes állami földbérleti szerződést felülvizsgálják, valamint visszaveszik "a spekulációs célból megvásárolt" állami területeket.
    Fazekas Sándor szerint ez "gazdaellenes, államosító, kuláklistázó" kijelentés, amely elfogadhatatlan és felháborító, a magyar földművesek ugyanis megdolgoztak azért, hogy nyilvános árverésen megvásárolhassák azokat a földeket, ahol gazdálkodnak. Hozzátette, a pártszövetség választási programjában szerepel "a pártállami időket idéző kényszerkolhozosítás" is, ugyanis kötelezővé tennék a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. 
    A szövetkezést a Fidesz is támogatja, de csak önkéntes alapon - húzta alá Fazekas Sándor. Megvédik a gazdákat, remélik, ők is számíthatnak a támogatásukra a választáson - fogalmazott.
    A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is meg kell védeni, ahol jelenleg is zajlik az uniós közös agrárpolitika vitája. A támogatási rendszer fennmaradásának az a tétje, hogy folytatódjon a termelés és kibocsátás növekedési üteme, amely az elmúlt években másfélszeresére emelkedett.
    Kérdésre válaszolva elmondta, hamarosan a kormány elé kerül az öntözésfejlesztési koncepció, amelynek a megvalósítását reálisnak tartja. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint a gazdák a jelenlegi 80 ezer hektárról 377 ezerre növelnék az öntözött területek nagyságát. Békés megyében 18,2 százalékkal lenne több öntözött terület a felmérés szerint.
    Ezzel kapcsolatban Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke közölte, felmérésük szerint csaknem hétezer békési gazda jelezte öntözésfejlesztési igényét.
    Hanó Miklós (Fidesz-KDNP), Békéscsaba alpolgármestere szerint Békés megyében vannak a legjobb minőségű földek, és itt állítják elő a legegészségesebb élelmiszereket, ezért megéri az öntözött területek növelése, mert azzal jelentős volumennövekedést lehetne elérni.
    Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) szociális tanácsnok, országgyűlési képviselőjelölt elmondta, Békésben mintegy 440 ezer hektárnyi földet művelnek, csaknem a teljes terület 90 százalékát. Az uniós csatlakozás óta a megyei gazdák mintegy 800 milliárd forintnyi támogatásban részesültek.