Emma napja van. | 2024.04.19

Tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól a katolikus templomokban

2018-02-23 19:01:00

Tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erről szóló körlevelét most vasárnap országszerte felolvassák a katolikus templomokban - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata pénteken az MTI-t.

    A körlevélben az MKPK felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtéssel két egyházi hagyományt elevenítenek fel: egyrészt az első század keresztényei a szentmisére vitték magukkal a szegényeknek szánt adományaikat, másrészt régi hagyomány volt, hogy a böjtöléssel megtakarított javakat a szegényeknek ajánlották fel. 
    "Ezeket a példákat követve kérjük, hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat, és tegyék a templomban erre kijelölt helyre" - fogalmaztak.
    "A legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk. A templomainkban összegyűjtött élelmiszerek nemcsak táplálékot jelentenek, hanem üzenetet is visznek magukkal, a gondviselő Isten kézzelfogható szeretetét a nélkülöző családokba" - olvasható a közleményben.
    A jövő vasárnapi szentmiséken és az azt követő héten, március 4-től 11-ig várja a katolikus egyház az adományokat, amelyeket a Katolikus Karitász juttat majd el a rászorulókhoz.
    A körlevélben kitértek arra is, hogy a korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományoztak. Ha minden hívő legalább egy kilogramm adományt visz a templomba, akkor újra nagyon sok családnak tudnak segíteni, "az irgalmas Jézus példáját követve" - tették hozzá.
    Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a hívek a karitász segítő munkájába: az 1356-os telefonszám felhívásával 500 forinttal támogatják a rászorulókat.
    A körlevélben idéztek Ferenc pápa idei nagyböjti üzenetéből is: "Az alamizsnálkodás gyakorlása által megszabadulhatunk a kapzsiságtól és felfedezhetjük, hogy a másik ember a testvérünk: amim van, soha nem teljesen az enyém. Mennyire szeretném, hogy az adakozás valódi életstílussá válna mindenkiben! Bárcsak követnénk keresztényekként az apostolok példáját, és meglátnánk a másokkal való osztozás lehetőségében az egyházban megélt közösség kézzelfogható tanúságtételét."

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó