Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EU további 50 millió euróval támogatja terrorizmus megfékezését a Száhel-övezetben

2018-02-23 17:58:00

Az európai uniós vezetők megkettőzték korábbi vállalásaikat és további 50 millió eurós (mintegy 15,5 milliárd forint) támogatásról döntöttek a Száhel-övezet országai javára a terrorizmus megfékezésére irányuló közös katonai erő felállításának biztosításához - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben pénteken.

    Mogherini az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig, a Szahara déli peremén végighúzódó Száhel-övezet országainak javára tartott brüsszeli uniós donorkonferenciát követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az uniós többlettámogatás Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger számára a nemzetközi partnerek által már megítélt támogatást egészíti ki immáron 414 millió euróra.
    A főképviselő kiemelte, a haderő teljes körű működéséhez mintegy 500 millió euróra van szükség, amelyhez az unió vállalása szerint 176 millió euróval járul hozzá. Ezt azt jelenti, hogy a még hiányzó összeget tagállami felajánlásoktól várják.
    Európa reméli, hogy a katonai erő létrejöttének támogatása eredményesen járul hozzá a régió biztonságának és gazdasági helyzetének javításához, amely fékezni fogja a migrációs áramlást, valamint megakadályozza, hogy az övezet ugródeszkaként szolgáljon az Európát fenyegető dzsihadista támadók számára - hangsúlyozta.
    Elképzelések szerint az érintett országok 5 ezer fős járőröző katonai egységeket állítanak és szerelnek fel, amelyek a helyi fegyveresek és terrorista csoportok által felügyelt területek megtisztítását és ellenőrzését végzik majd. Tevékenységük kiterjed az illegális bevándorlás útvonalainak ellenőrzésére is az embercsempészet felszámolása érdekében.
    Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök az ülést követően elmondta, az Európai Uniónak alapvető feladatai vannak a térségben a terrorizmus és a migráció megfékezése érdekében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy tovább kell dolgozni Líbia politikai és biztonsági helyzetének stabilizálásán is, amely alapvetően befolyásolja az Európára leselkedő veszélyek alakulását.
    Angela Merkel német kancellár aláhúzta, a térség országaival szorosabb partnerség kialakítása az európai biztonság megerősítésének záloga. Ehhez járul hozzá az uniós többlettámogatás, amely a katonai egységek létrehozása által segíteni fogja az illegális migrációt is serkentő terrorizmus visszaszorítását. Minden tagállamnak részt kell vennie az uniós erőfeszítésekben, amelyhez Németország 1,7 milliárd euró hozzájárulást kíván biztosítani a támogatási időszak ideje alatt az öt érintett ország számára.
    Emmanuel Macron francia elnök az uniós erőfeszítések melletti teljes elkötelezettségéről biztosította a tagállamokat, a Száhel-övezet országait pedig a dzsihadista fenyegetéssel szembeni fellépésük támogatásáról.
    Diplomáciai források szerint Franciaország a térségben kifejtett unós erőfeszítések következő öt éves időszakára vonatkozóan 1,2 milliárd eurós hozzájárulás bejelentését fontolgatja.