Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szlovéniában és Horvátországban is komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés

2018-02-22 16:16:00

Szlovéniában és Horvátországban csütörtökön komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés, országszerte több baleset is történt a rendkívüli időjárás miatt. Horvátország egyes településein szünetel az oktatás.

    Téli útviszonyok uralkodnak Horvátország északnyugati és déli területein, Kelet-Szlavóniában, továbbá Lika megyében és a hegyvidéki Gorski Kotarban, beleértve a Rijekába vezető autópálya egyes szakaszait is. A hófúvások miatt leállították a Horvátország belsejéből Dalmácia felé irányuló kamionforgalmat, s a tengerparti térség egyes útjait a viharos erejű szél miatt a személygépkocsik számára is lezárták - közölte a Horvát Autóklub (HAK). 
    A Tengermelléki-fennsíki megye több településén csütörtökön és pénteken szünetel az oktatás. A hegyvidéki településeken a katonaság is segít a lakosságnak és az önkormányzatoknak a hó takarításában és az evakuálásban. 
    Az illetékesek felhívják az autósok figyelmét, hogy a téli útviszonyoknak megfelelően lassabban közlekedjenek, tartsák be a megfelelő követési távolságot, és ne induljanak útnak téli felszerelés nélkül.
    A rendőrség kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel.
    A havazás miatt Szlovéniában is több helyen leállították a forgalmat az országban. Balesetek miatt a Ljubljana és Maribor autópálya-szakasz egyes részeit is lezárták a forgalom elől. 
    A közép-szlovéniai Mozirjében lecsúszott az útról egy gyerekeket szállító iskolásbusz, senki sem sérült meg. 
    A meteorológiai szolgálat az elkövetkező napokban szibériai hidegre figyelmeztet: az ország területén - a tengermelléket kivéve - a hajnali hőmérséklet mínusz 15 fok alá is süllyedhet, 1500-2000 tengerszint feletti magasságú területeken pedig elérheti a mínusz 18 és 20 fokot is.