Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták az Év Befektetője elismeréseket

2018-02-21 21:11:11

Átadták az Év Befektetője díjakat, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismeréseit nyolc vállalat kapta meg a 2017-ben megvalósított  kiemelkedő fejlesztésért.

    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a díjátadó gálán kiemelte, hogy 2017-ben a magyar gazdaság minden külgazdasági rekordot megdöntött a 2015-ben és a 2016-ban elért ugyancsak rekordteljesítmény után.
    A külgazdasági miniszter hangsúlyozta, a befektetés-ösztönző rendszeren keresztül minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra 2017-ben, tavaly a HIPA közreműködésével 96 beruházás révén 3,5 milliárd eurót hoztak a befektetők Magyarországra, amely több mint 17 ezer munkahelyet jelent.
    A miniszter kitért arra, hogy a tavalyi 96 beruházásból 36 befektetés az autóiparba érkezett, a magyar autóipar termelési értéke 8 ezer milliárd forint fölé emelkedett.
    A külgazdasági miniszter jelezte, hogy a magyar export is  minden idők legmagasabb értékét érte el tavaly, a végleges adatok alapján meghaladhatja a 100 milliárd eurót.
    Szijjártó Péter szerint a múlt évben bebizonyosodott, hogy lehet az ország versenyképességét növelni fizetésemelés mellett is. 
    Ésik Róbert, HIPA elnöke ismertette, hogy az Év Befektetője elismeréssel minden évben a legkiemelkedőbb befektetőket, a legszebb projekteket díjazzák. 
    Az ügynökség az elmúlt négy évben 300 befektetést indított útjára, 10 milliárd eurónyi működő tőkét hozott Magyarországra, ezáltal 58 ezer munkahelyet hozott, hoz létre a következő időszakban - mondta el a HIPA elnöke.
    A befektetési ügynökség tavaly a Made in Hungary mellett az Invented in Hungary irányába mozdult, azokat a lehetőséget keresik, amely magas hozzáadott értékű új munkahelyeket, magas technológiai színvonalat jelent - hnagsúlyozta Ésik Róbert.
    Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása elismerést kapta a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., amely folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét. A német konszern budapesti fejlesztőközpontja és győri futóműgyára után 2018-ban két újabb egységében is megindulhat a termelés: Jászfényszarun kormányrendszerek és hengerfejekbe integrált vezérműtengelyek, míg Debrecenben rugók és stabilizátorok készülnek majd.
    Az év legnagyobb volumenű bővítéséért a Mol Petrolkémiai Zrt. kapott elismerést. A Mol-csoport az eddigi legnagyobb magyarországi beruházását hajtja végre, a vállalat petrolkémia üzletága mintegy 1 milliárd euró értékben épít komplex vegyipari üzemet Tiszaújvárosban. 
    Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata a ZF Hungária Kft volt. A világ egyik legjelentősebb járműipari beszállítója, a német ZF közel 100 millió euró értékben bővíti egri egységét, amelynek eredményeként 770 új munkahely jön létre. A ZF hajtástechnikai rendszerekkel foglalkozó egysége, a Car Powertrain Technology - Személygépjármű divízió bővül Egerben. A jelenleg 1000 fős vállalat a beruházással dolgozói létszámát majdnem megduplázza 2019-ig.
    Az év kiválósági központ beruházása ismerést a BlackRock Hungary Kft. kapta. A világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője Budapestet választotta legújabb nemzetközi technológiai és innovációs központjának helyszínéül. A BlackRock törekedett arra, hogy külföldön dolgozó magyar szakembereket vonzzon Budapestre. A magyar egység 260 fős létszámával  alig egy év alatt a BlackRock hálózatának fontos részévé fejlődött.
    Az év K+F beruházója lett az Itron Labs Kft. Az Itron Inc. leányvállalatai, az Itron Labs Kft. és a Ganz Mérőgyár Budapestet választották K+F és szoftverfejlesztő kiválósági központjuk helyszínéül, ahol energetikai, vízügyi és smart city megoldásokat fejlesztenek. Az amerikai vállalat 2 milliárd forintos, 100 magas hozzáadott értékű munkahelyet létrehozó budapesti beruházása az első a sorban, amely az átalakított egyedi kormánydöntés (EKD) rendszernek köszönhetően Budapesten is nyújtható K+F támogatással valósul meg. 
    Az év ipari parkja a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Park. A két év múlva elkészülő járműipari tesztpályának is otthont adó zalaegerszegi ipari park az országban elsőként nyert Tudományos és Technológiai Park címet. A további fejlesztéseket, beruházásokat segíti elő az ipari park közelében megvalósuló intermodális, kikötői és vasúti kapcsolattal rendelkező konténer terminál.
    Az év magyar beszállítója a Pata József Gépipari Kft. A fajszi cég a Suzuki egyik legnagyobb hazai partnere az esztergomi gyár 1992-es indulása óta. Az egykori családi vállalkozás már több mint 26 ezer négyzetméteren, több mint száz embert foglalkoztat. 150 féle préselt, hegesztett, felületkezelt alkatrészt gyártanak az autóipar számára, a Suzuki mellett az Opel és a Ford részére is szállítanak.
    Az elmúlt 25 év beruházója különdíjat az Audi Hungaria Zrt. kapta. A vállalat 1993-as alapítása óta az Audi több mint 8 milliárd eurót meghaladó beruházásával Magyarország legnagyobb külföldi beruházójává, legnagyobb gyártó vállalatává és az egyik legnagyobb exportőrévé, a magyar beszállítói piac kiemelkedő integrátorává fejlődött. Motorgyártó kapacitása évi 2 millió darab.