Gedeon napja van. | 2024.03.28

A törvényhozás és Donald Trump nem tesz eleget a tömegmészárlások megakadályozásáért 

2018-02-20 18:54:00

A The Washington Post című lap és a ABC televízió közös közvélemény-kutatása szerint a szövetségi törvényhozás és Donald Trump elnök nem tesz eleget a floridai lövöldözéshez hasonló tömegmészárlások megakadályozásáért.

    A kedden nyilvánosságra hozott felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek 77 százaléka úgy gondolja, hogy a szövetségi törvényhozók nem tesznek semmit a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáért, s 62 százalékuk ugyanezt tartja Donald Trump elnökről is.         A válaszolók 50 százaléka támogatja a tűzfegyverek vásárlásának és tartásának egész országra kiterjedő tilalmát, míg 46 százalékuk ellenzi ezt. A megkérdezettek 58 százaléka szerint szigorúbb fegyvertörvényekkel megelőzhető lett volna a múlt szerdai floridai mészárlás, míg 37 százalékuk úgy vélte, hogy a szigorítások hatástalanok lettek volna. 51 százalékuk úgy gondolta, hogy a lövöldözést akkor sem lehetett volna elkerülni, ha a tanároknak joguk lenne fegyvert viselni, 42 százalék viszont az ellenkezőjéről volt meggyőződve.         A közvélemény-kutatásban résztvevők 77 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a mentális egészség szigorúbb ellenőrzése és kezelése vajon megelőzhette volna-e a lövöldözést.
    A felmérést a The Washington Post és az ABC a hétvégén, pár nappal a szerdai floridai lövöldözés után készíttette. A parklandi iskolában a 19 éves Nikolas Cruz 17 ember mészárolt le és többeket megsebesített.     A floridai Parkland városka középiskolájában múlt szerdán 19 éves fegyveres támadásában 17-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.
    A tragédia nyomán az Egyesült Államokban törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról, a tervet Donald Trump is támogatja.