Gedeon napja van. | 2024.03.28

A menekültek integrációjának javítását javasolja egy francia parlamenti jelentés

2018-02-19 19:17:00

A külföldiek integrációjának javítása érdekében a menedékkérők francia nyelvóráinak megduplázását és a munkavállalás engedélyezését javasolja egyebek mellett egy francia parlamenti jelentés.

    Az ajánlás - amelyet hétfőn ismertetett Aurélien Taché jelentéstevő a közép-franciaországi Lyonban, Edouard Philippe miniszterelnök jelenlétében - a menekültügyi kormánypolitika "humanista oldalának erősítését" célozza két nappal azelőtt, hogy a kormányülésen megvitatják az új bevándorlási törvény tervezetét. Ez utóbbit már előzetesen számos kritika érte a baloldal részéről az elutasított menedékkérőkkel szemben tervezett szigorítások miatt. 
    A hat hónapig készült, 131 oldalas parlamenti jelentés szerint "egyértelműen megállapítható, hogy nem elégséges a nyelvi, gazdasági és szociális integrációja azon embereknek, akiket befogadunk". 
    A jelentés 72 ajánlást tesz "a Franciaországba érkező külföldiek gazdasági, kulturális és nyelvi integrációjának ambiciózus politikájára, előnyben részesítve a tudatosan pragmatikus megközelítést". 
    Franciaországba évente mintegy 130-150 ezer külföldi érkezik azzal a szándékkal, hogy hosszabb ideig az országban maradjon. Tavaly a francia hatóságok mintegy 262 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki. Közülük 88 ezer diák és 11 ezer szezonmunkás volt, akik csak határozott ideig maradhatnak az országban. A családegyesítés címén érkezett 91 ezer külföldit, a 36 ezer menekültet és a 28 ezer munkavállalót viszont integrációs programban kellene részesíteni ahhoz, hogy javuljon a külföldiek beilleszkedése a francia társadalomba - hangsúlyozza a tanulmány. 
    A kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) jelentéstevője szerint a menedékkérők francia nyelvoktatásnak idejét meg kellene duplázni - legalább 400 órára félévente -, a nem francia nyelvterületről érkezőknek és analfabétáknak pedig 600 órára kellene emelni. Jelenleg a külföldiek 54 százaléka jár franciaórára, átlagban hat hónap alatt 200 órára. A nyelvtanítást már a menedékkérelem elbírálásának időszakában meg kellene kezdeni azon menedékkérők számra, akik esetében már biztosnak látszik, hogy jogosultak menedékre. Franciaország és polgári értékeinek megismeréséhez a jelenlegi 12 helyett legalább 60 órát írna elő a képviselő. 
    Aurélien Taché szerint a várakozás időszaka, amely hónapokig is eltarthat, "kifejezetten káros" ugyanúgy a menedékkérők, mint a társadalom számára. Ennek leküzdésére a jelentés a munkavállalás engedélyezését javasolja hat hónappal a kérelem beadását követően, s a külföldön szerzett képesítések és diplomák jobb elismerését is szükségesnek tartja. Ezzel Franciaország a németországi gyakorlathoz közelítene, ahol már három hónap után engedélyezett a munkavállalás. 
    A képviselő szerint a munkaerőpiaci beilleszkedést is a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A külföldieknek "átfogó támogatást kellene biztosítani, beleértve a lakhatáshoz és a munkához való hozzáférést, legalább egy évig". Ehhez ágazatonként megszervezve nagyvállalatokkal kötendő partnerségi viszonyt javasol a képviselő. A lakhatás biztosításának megkönnyítésére a tanulmány pénzügyi támogatásokkal ösztönözné a településeket külföldiek befogadására.