Andrea napja van. | 2024.04.18

Maria de Faykod keresztútstációit bemutató fotókból nyílik kiállítás Budapesten

2018-02-19 14:06:00

Maria de Faykod Franciaországban élő magyar származású szobrász lourdes-i keresztútstációit bemutató, saját készítésű fotóiból csütörtökön nyílik kiállítás Budapesten, a Vigadó Galériában.

    A Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című tárlat alapja 17 nagyméretű, fekete-fehér kép, amelyek az egyes stációkat ábrázolják. A többi fotón a stációk egyes részletei láthatók. Az arcokat, kezeket 44 azonos méretű felvétel mutatja be. A fennmaradó fotók pedig nagyobb részleteket jelenítenek meg a 17 szoborból - olvasható a Vigadó Galéria tájékoztatójában.
    A magyar származású szobrászművész legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült Keresztút, amelynek különlegessége, hogy nem a klasszikus 14 stációból áll, hanem kiegészült további három stációval. A három új stáció a Mária várja a feltámadást, a Feltámadás és az Átlényegülés, amikor a feltámadt Krisztus megjelenik az emmauszi tanítványok előtt.
    A magyar születésű Maria de Faykod családjával 1975-ben politikai menekültként telepedett le Párizsban, ahol 1978-ban a Nemzeti Képzőművészeti Akadémián kezdte meg tanulmányait. Ezzel egy időben filozófiát és metafizikát tanult a Sorbonne-on.
    Munkáit 1985-től 1988-ig a párizsi Galerie de Faykodban állította ki. Később a provance-i Aupsban telepedett le, ahol 1996 júliusában megnyitotta szabadtéri múzeumát. Legismertebb, világhírű munkája a monumentális Lourdes-i Keresztút 2003 és 2008 között készült.
    A Herczegh Anita, köztársasági elnök felesége védnökségével megrendezett fotókiállítás a Béres Alapítvány támogatásával eddig többek között a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában, Pécsett, Máriapócson és Pannonhalmán mutatkozott be, a Vigadó Galériában pedig március 18-ig tekinthető meg.