Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kilenc magyar érem, közte négy arany az egri kerekesszékes vívó vk-n

2018-02-19 08:02:00

Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar válogatott az egri kerekesszékes vívó világkupaversenyt, amelyre 19 ország 150 sportolója nevezett.

    A hazai csapat 17 sportolóból állt.
    A pénteki nyitónapon mindhárom színű éremből jutott egy a házigazdáknak: tőrben a világbajnok Osváth Richárd győzött, míg női párbajtőrben Veres Amarilla második, Krajnyák Zsuzsanna pedig harmadik lett. Az elődöntőben Veres 15-11-re verte honfitársát.
    Szombaton aztán Krajnyák már fényesebb érmet is átvehetett, miután megnyerte a női tőr küzdelmeit. Tarjányi István révén ezen a napon egy bronz is jutott a magyaroknak a férfi párbajtőr B kategóriájában.
    A vasárnapi zárónap délelőttje az egyéni kard versenyeké volt, magyar sikerekkel: a paralimpiai ezüstérmes Osváth ismét nem talált legyőzőre, míg a nőknél Hajmási Éva ezüst-, Veres bronzérmes lett. A szereplésre a koronát a csapatversenyek során tették fel a hazaiak, ugyanis a női párbajtőrcsapat - Dani Gyöngyi, Fóris Erika, Krajnyák, Veres összeállításban - a döntőben 45-41-re megverte az oroszokat, s ezzel aranyérmet nyert.
    Az idei egri versennyel emléket állítottak a közelmúltban elhunyt vívó versenybírónak, Kaposvári Zsoltnak.
    A mostani viadal sajátossága volt, hogy az Országgyűlés december 12-i döntésével február 22-ét a Magyar Parasport Napjává nyilvánította, így az egri verseny az első alkalommal megszervezett parasport napjához kötődő rendezvénysorozat részét is képezte.