Gedeon napja van. | 2024.03.28

Screen: női rendezők adnak új lendületet a magyar filmnek 

2018-02-18 19:53:00

Filmrendező nők egész nemzedéke ad újabb lendületet a magyar filmgyártásnak - írta a Screen International című brit  filmes szaklap a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) vasárnap megjelent számában.

    Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy előrehaladott állapotban van Enyedi Ildikó új filmjének gyártása, amely Füst Milán Feleségem története című regénye alapján készül, főszereplője pedig egy világsztár, a többi között az Adéle élete 1-2. fejezet című filmből ismert francia Léa Seydoux.
    A Testről és lélekről című alkotásával a tavalyi Berlinalén a fődíjjal, Arany Medvével kitüntetett és Oscar-díjra jelölt Enyedi Ildikó új munkája mellett a forgatásnál tart Kocsis Ágnes Éden című alkotása is, amelyet 400 milló forinttal támogat az alap. 
    A Friss levegő és a Pál Adrienn című filmek rendezőjének új munkája egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki gyakorlatilag mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él.
    Februári kezdettel indul egy harmadik női rendező, Felméri Cecília első mozifilmjének forgatása. A magyar-román koprodukcióban készülő Spirál egy lélektani krimi lesz, egyik főszereplője Borbély Alexandra, aki a Testről és Lélekről főszerepének megformálásáért tavaly megkapta a legjobb európai színésznőnek járó Európai Filmdíjat.
    Az új nagyjátékfilmen dolgozó női rendezők sorában van Goda Krisztina is, aki várhatóan áprilisban kezdi forgatni a Teljesen idegenek című nagy sikerű olasz vígjáték remake változatát. A többi között a Csak szex és más semmi című alkotásáról ismert rendező BUÉK címmel készíti el ötödik mozifilmjét, amelyhez 350 millió forintos támogatást nyújt a Magyar Nemzeti Filmalap.