Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: a vártnak megfelelően nem változott az adósságbesorolás

2018-02-17 09:04:00

A várakozásoknak megfelelő volt a Standard & Poors nemzetközi hitelminősítő péntek este nyilvánosságra hozott döntése, mellyel nem változtatott a magyar államadósság besorolásán - vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők. 

    Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta: a várakozásoknak megfelelően nem módosította az S&P a magyar adósságbesorolást.
    Emlékeztetett arra, hogy az S&P még tavaly augusztusban rendelt pozitív kilátást a magyar adósságbesoroláshoz, változatlan, "BBB-/A-3" besorolás mellett. A kilátásjavítást akkor ugyanazok a folyamatok támogatták, amelyek a 2016 őszi felminősítéshez vezettek. Az elmúlt években az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlete, csökkenő a külső adósságállomány, stabilabb a bankrendszer, és az alacsony költségvetési hiány mellett az elmúlt hónapokban a rövid távú növekedési kilátások is jelentősen javultak. 
    2017-ben nem csak az S&P, de a Fitch is pozitívra módosította Magyarország hitelminősítésének kilátását, de még mindig nem látták biztosítottnak a hosszabb távú dinamikus gazdasági növekedést. A GDP-arányos államadósság stock típusú aránya is még mindig magasabb, mint a hasonló minősítésű országoké. A ciklikus fellendülés és az államadóssági dinamika támogatják az újabb felminősítést, de ennek forint vagy kötvénypiaci hatása már alig lesz, hiszen ez már "mindössze" a 2016-ban elért befektetési kategórián belüli felfelé sorolás lehet - vélekedett a szakértő. 
    Kiss Mónika arra is felhívta a figyelmet, hogy az ütemezést illetően jó eséllyel ezek a jó hírek az országgyűlési választások után érkezhetnek. Hozzátette: kevés az esély arra, hogy a 2018-ban esedékes más hitelminősítői döntések érdemben befolyásolnák a magyar kötvénypiacot vagy a forint kereskedését, annak ellenére, hogy egy másik hitelminősítőnél is javulhat Magyarország besorolása.
    Az Equilor szakértője megemlítette, hogy március 9-én a Fitch Ratings mond majd véleményt a magyar államadósságról. A Fitch Ratings az elemzőket kissé meglepve tavaly novemberben javított Magyarország hosszú távú hitelminősítői kilátásán, miután tavaly májusban visszaemelte az ország besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába, az osztályzat azóta BBB mínusz. A stabil kilátás novemberi pozitívra javítása azt jelzi, hogy a következő lépés a felminősítés lehet, de erre inkább 2018 végén számítunk - jelezte Kiss Mónika. Hozzáfűzte, hogy a Fitch tavaly októberben felfelé, 3,6 százalékra módosította várakozását az idei évi gazdasági növekedésre, a korábbi 3,2 százalékról.
    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Hungary vezető elemzője úgy vélekedett, hogy bár a Standard and Poor's most nem módosított az adósosztályzaton, jó esély van arra, hogy 6-12 hónap távlatában a hitelminősítő javítani fog Magyarország adósságbesorolásán.
    Kifejtette: a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenysége számottevő mértékben mérséklődött az elmúlt időszakban. Az államadósság finanszírozásában csökkent a külföldiek szerepe, miközben meghatározóvá váltak a hazai befektetők. Az államadósság GDP-arányos mutatója lassú csökkenő pályán van, bár továbbra is magas a hasonló fejlettségű országokhoz képest. A gazdasági növekedés a régió átlagába simult az elmúlt években, mindazonáltal jelenleg a gazdasági ciklus tetőpontján járunk, a konjunktúra további javulása nem várható.
    Noha bizonytalanságot jelent a  gazdaságpolitikai alkalmazkodás mikéntje egy majdani romló üzleti környezetben, a fenti folyamatok összességében kedvezőek és megerősítik a hitelminősítéshez kapcsolódó pozitív kilátásokat - vélekedett Török Zoltán.