Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga: a Budai Irgalmasrendi Kórház a kor igényeinek megfelelő intézmény lesz

2018-02-16 14:30:00

A Budai Irgalmasrendi Kórház a 21. század igényeihez igazodó, korszerű intézmény lesz, miután befejeződik az intézmény főépületének teljes megújítása és két új épületszárny építése - erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt az intézményben tartott sajtótájékoztatón, pénteken.

    Varga Mihály elmondta, a teljes beruházás 21 milliárd forintos költségéhez a kormány 12,9 milliárd forinttal járul hozzá, a fennmaradó 8 milliárdos összeget a kórház saját forrásból tudja fedezni.
    A miniszter, aki Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője is, kifejtette: a rend elhivatottságának megfelelően olyan új egységek létrehozása is megvalósulhat a jövőben, mint például a keresztény szellemiségű Családi Központ, amely magában foglalja a nőgyógyászati-andrológiai-családtervezési központot és a szülészeti és újszülöttosztályt. Előbbi az irgalmasrendi kórházban, utóbbi pedig a Bethesda Kórházban működik majd - ismertette. A keresztény családi centrumra is további 1,4 milliárd forintot ad a kormány a központi költségvetésből - tette hozzá a fideszes politikus.
    Kiemelte, az intézmény fejlesztése összhangban van az Egészséges Budapest Programmal (EBP), amely Magyarország központi régiójának 26 intézményét érinti, és az egyházi kórházak fejlesztése a programban külön figyelmet kap.
    Az EBP-vel kapcsolatban Varga Mihály megemlítette, hogy annak keretében a kormány a következő két-három évben több mint 70 milliárd forintot fordít a főváros és az agglomeráció kórházainak és szakrendelőinek fejlesztésére. Ebből az összegből már az idén 40 milliárd forintot fordítanak  budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre.
    Hét budapesti és főváros környéki szakrendelő fejlesztésére, illetve kialakítására 24 milliárd forintot fordítanak, uniós forrásból pedig energetikai fejlesztések valósulnak meg 11 milliárd forintból - mondta.
    Az EBP-n belül a kerületet érintően a Szent János Kórházban 1,4 milliárdos orvostechnológiai fejlesztés történik, amelynek eredményeként lesz MR-berendezés ebben a kórházban is, valamint folyamatban van a nővérszálló felújítása és megtörténik a fűtési rendszer korszerűsítése is, ami 2,1 milliárd forintos ráfordítást jelent.
    A nemzetgazdasági miniszter kitért a kerületben végrehajtott egyéb egészségügyi fejlesztésekre is. Megemlítette, hogy kormánytámogatásból valósul meg az Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet épületének bővítése, a II. kerületi Egészségügyi Szolgálat új központjának építése, de kormányzati forrásból újult meg a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda és a Császár-Komjádi Sportuszoda is.
    Varga Mihály közlése szerint e beruházások egy jelentős része már az idei, illetve a következő évben számottevő változást hoz a szóban forgó intézmények és a lakosság életében is.
    Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője úgy fogalmazott, ha meg akarnak felelni a kor kihívásainak, akkor lépni kell, továbbá emlékeztetett, hogy ez már a sokadik újrakezdése a rend által működtetett intézménynek. Kozma Imre kiemelte, hogy a Budai Irgalmasrendi Kórház adósság nélkül működik, és megköszönte a kormány segítségét a kórház megújításához.
    Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), II. kerületi polgármester azt mondta, a Budai Irgalmasrendi Kórház Frankel Leó úti épülettömbjének megújítása és bővítése a kerület életében is fontos momentum. Hozzátette, hogy az önkormányzattal együttműködve számos, az egészségügyet érintő beruházás indul el a közeljövőben a kormány támogatásával.
    A kórház megújítása várhatóan 2019 tavaszán fejeződik be.
    Az irgalmasrendi kórház 33 egészségügyi területen nyújt járóbeteg-rendelést, az intézményben évente 270 ezer beteg fordul meg, fekvőbetegei száma eléri a 17 ezret.