Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Európai Számvevőszék az uniós pénzügyek elszámoltathatóságának javítását sürgeti

2018-02-15 18:42:00

Az Európai Számvevőszék az uniós költségvetés rugalmasságának, átláthatóságának és elszámoltathatóságának fokozását javasolja, egyben kezdeményezi, hogy az Európai Bizottság készítsen elemzést a tagság pénzügyi és egyéb előnyeiről.

    A luxembourgi központú számvevőszék csütörtökön az Európai Bizottság nemrég kiadott, a következő többéves pénzügyi keret kidolgozásáról szóló vitaanyagához kapcsolódva egyebek mellett azt javasolta, hogy világosan határozzák meg az uniós hozzáadott érték fogalmát. Ennek segítségével szerintük azonosítani lehetne, hogy milyen módon biztosítható többletérték az uniós költségvetés révén, valamint értékelni lehetne a programok teljesítményét, illetve a kockázatokat.
    Az uniós hozzáadott érték kiszámítása során a számvevők szerint átfogóbban és pontosabban meg kellene határozni az uniós tagság költségeit, hasznát és nettó egyenlegét is. 
    Véleményük szerint a bizottságnak a következő többéves pénzügyi keretre irányuló javaslat kiegészítéseként közép-, illetve hosszú távú pénzügyi tervet is közzé kellene tennie. A tervnek tartalmaznia kellene a fennmaradó kötelezettségvállalásokat, az előfinanszírozást és a függő kötelezettségeket, valamint egy kifizetési előrejelzést, a gazdasági és pénzügyi háttér elemzését és egy kockázatértékelést.
    A számvevők javaslata szerint az unió pénzügyi tervezését össze kellene hangolni a stratégiai prioritásokkal, meg kellene határozni az elérendő fő eredményeket, csökkenteni a kiadási programok, célkitűzések számát, valamint egységesebbé és elérhetőbbé tenni a beszámolást.
    A javaslattevők teljes körű felügyeletet tartanának kívánatosnak az uniós pénzügyek fölött. Az elszámoltathatóság és az átláthatóság elvét az uniós költségvetésen belüli szervekre, köztük az Európai Bizottságra, és a költségvetés hatályán kívüli szervekre, például az Európai Központi Bankra (EKB) és az Európai Beruházási Bankra (EBB), egyaránt alkalmazni kellene.
    Az Európai Számvevőszék végezetül úgy vélekedett, hogy felhatalmazást kellene kapnia az összes uniós szerv, valamint az unió joghatóságán kívüli, de uniós szakpolitikákat végrehajtó szervek ellenőrzésére is. Ezek közé tartoznának például az Európai Védelmi Ügynökség, a tervezett Európai Valutaalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus és az EBB uniós költségvetéshez nem kapcsolódó műveletei is.