Emma napja van. | 2024.04.19

Varsóban is kutatható lesz az ENSZ második világháborús bűntetteket vizsgáló bizottságának dokumentumgyűjteménye

2018-02-15 17:50:00

Washington és London után Varsóban is kutatható lesz az ENSZ második világháborús bűntetteket vizsgáló bizottságának 2017-ig zárolt dokumentumgyűjteménye - közölte az MTI-vel csütörtökön a náci és kommunista bűntettek kutatásával foglalkozó, varsói székhelyű Witold Pilecki Központ.

    Az ENSZ döntéséről a lengyel kulturális tárcát szerdán értesítették - áll a központ által továbbított közleményben. A digitalizált iratok remélhetőleg az idei év végéig lesznek elérhetőek a varsói intézményben - egészítette ki az információt az MTI kérdésére válaszolva Agnieszka Kramza, a Witold Pilecki Központ szóvivője.
    A szóban forgó gyűjtemény azokból az iratokból áll, amelyeket az ENSZ-nek az 1943 és 1947 között működő, a második világháborús bűntettek felderítésére 17 állam által felállított bizottsága gyűjtött össze. 
    A gyűjtemény 2017-ig csak az ENSZ-főtitkár engedélyével volt hozzáférhető. Jelenleg az iratok digitális formában a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban tanulmányozhatók, és elérhetővé tette őket két londoni intézmény is - a holokausztkutatással foglalkozó Wiener Könyvtár (Wiener Library), valamint a University of Londonhoz tartozó School of Oriental and African Studies (SOAS).
    A varsói Pilecki Központ a negyedik ilyen hely lesz a világon. 
    A gyűjtemény mintegy 450 ezer oldalnyi anyagot tartalmaz, köztük a háborús bűnösök vádiratait, tanúvallomásokat is. Az iratok a második világháború alatt elkövetett mintegy 30 ezer háborús bűncselekményt dokumentálják.
    A Pilecki Központ közleménye Magdalena Gawin lengyel kulturálisminiszter-helyettest idézi, aki rámutat: a gyűjteményben a második világháború idején Londonban működő lengyel emigráns kormány jelentései is megtalálhatók. E jelentésekben a nyugati nagyhatalmakat a náci Németország által megszállt Lengyelországban létesített koncentrációs táborokról, a civil lakosság, az értelmiség, az európai és a lengyelországi zsidók tömeges legyilkolásáról tájékoztatták - idézte fel Gawin.
    Aláhúzta: a lengyel kormány a megszállt Lengyelországban harcoló földalatti Honi Hadsereg révén szerzett információk alapján felsorolta az összes koncentrációs és haláltábor nevét, meghatározta a hollétüket.
    Az ENSZ-gyűjtemény birtokába kerülő, Witold Pileckiről elnevezett Totalitárius Rendszerek Kutatóközpontját tavaly hozták létre. A lengyel kulturális tárca által irányított intézmény feladata a totalitárius rendszerek kutatásának támogatása és az ismeretterjesztés.
    Az intézmény névadója, Witold Pilecki a Honi Hadsereg katonájaként saját elhatározásából záratta be magát az auschwitzi náci német haláltáborba, hogy megszervezze ott az ellenállást. Bravúros szökése után Pilecki beszámolt a náci bűntettekről, jelentését a nyugati szövetségesek azonban figyelmen kívül hagyták, amint a Honi Hadsereg másik tagja, Jan Karski által készített jelentéseket is. A háború után Pileckit a kommunista hatóságok hazaárulással és kémkedéssel vádolták meg, és 1948-ban kivégezték.