Csongor napja van. | 2024.04.16

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatban

2018-02-15 13:19:00

Nils Muiznieks, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa csütörtöki közleményében aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvénycsomag tervezett bevezetésével kapcsolatban, amely véleménye szerint tovább súlyosbítja a szabadságjogok helyzetét Magyarországon.

    Muiznieks úgy vélekedett, hogy a törvénytervezet - bevezetése esetén - önkényes módon korlátozná a nem-kormányzati szervezetek nélkülözhetetlen munkáját. Aggodalomra okot adónak nevezte, hogy a követelményeknek nem megfelelő szervezetek szankciókra számíthatnak, beleértve a bírságot, végső esetben a feloszlatást is. Szerinte a tervezet olyan szabályozást is előirányoz, amely alapján önkényes módon lehet korlátozni a menekülteknek segítésén dolgozó, a határ mentén tevékenykedő egyének szabadság mozgását. A javaslat jó eséllyel olyan szervezetekre és magánemberekre vonatkozik majd, akiknek emberi jogi, a menekülteket és menedékkérőket segítő munkája teljes mértékben törvényes kellene, hogy legyen egy demokratikus társadalomban - szögezte le.
    Véleménye szerint a kormányzati retorika megbélyegez olyan, Soros György által alapított, vagy vele kapcsolatba hozható szervezeteket, amelyek színvonalas és fontos emberi jogi munkát végeznek Magyarországon.
    Muiznieks végezetül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány a nemzetbiztonságra nézve kockázatot jelentőnek nevezi a migránsokat és az őket segítő civil szervezeteket, szerinte félelmet, ellenszenvet és bizalmatlanságot keltve ezzel a lakosság körében.
    Az emberi jogi biztos arra szólította fel Magyarországot, hogy tartózkodjon a nem-kormányzati szervezetek, köztük a bevándorlás területén dolgozók hátrányos megkülönböztetésétől, megbélyegzésétől, és állítsa vissza az emberi jogi területen dolgozók munkáját elősegítő környezetet.