Rudolf napja van. | 2024.04.17

A kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására buzdít a református egyház

2018-02-14 19:50:00

A Magyarországi Református Egyház (MRE) elnöksége a Minority SafePack, azaz a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés aláírására buzdít - közölte az MEE kommunikációs szolgálata szerdán az MTI-vel.

    "Az MRE elnöksége kéri, hogy a kezdeményezés aláírásával segítsünk együtt az elszakított területeken élő magyarságon" - írták.
    Úgy fogalmaztak: "nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack, ugyanis a kezdeményezés jelenleg az egyetlen olyan eszköz, ami segíthet abban, hogy a nyelvi és etnikai jogaik gyakorlásában akadályozott, hátrányosan megkülönböztetett nemzeti kisebbségek számára az Európai Unió védettséget biztosítson".
    A közlés szerint a határon túl élő magyar embereket és közösségeket számtalan jogsértés éri. Az Európai Unióban egyelőre nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás, pedig nagyjából 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez. Egész Európát tekintve - a 47 államban - összesen 340 történelmi kisebbség él, létszámuk meghaladja a 100 milliót, vagyis minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja. 
    A Minority SafePack célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. "Ha a kezdeményezés nyomán elegendő mennyiségű aláírás gyűlik össze, az segíthet a határon túl élő magyar testvéreink helyzetén" - olvasható a közleményben.
    Hozzátették: a szervezőknek 2018. április 3-ig kell összegyűjteniük legalább egymillió aláírást hét uniós tagállamból. A kezdeményezéshez papíralapon, illetve online is lehet csatlakozni a www.jogaink.hu oldalon keresztül.