Emma napja van. | 2024.04.19

MEKH: a magyar fogyasztók Európa egyik legalacsonyabb energiaárait fizetik

2018-02-14 19:14:00

A magyar lakossági fogyasztók az európai uniós átlagnál jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

    Kiemelték, hogy a lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára - 3,29 eurócent/kilowattóra - a vizsgált európai uniós fővárosok közül Budapesten a második legolcsóbb.
    A villamos energia lakossági átlagára Budapesten 2018 januárjában 12,06 eurócent volt kilowattóránként, amely az unióban a harmadik legalacsonyabb ár. 
    A MEKH jelezte: a hazai egyetemes szolgáltatói gázáraknál a beszerzési (régiós) gázár csak egy tényező a végfelhasználói árban. Lakossági fogyasztás esetén a számla csupán 49 százaléka maga a földgáz ára. Ehhez adódik hozzá a rendszerhasználati díj, a szállítás, elosztás, tárolás költsége, ami a teljes díj 22 százaléka (melyek együttesen garantálják az ellátás folyamatosságát), továbbá a 8 százalékos kereskedelmi árrés, illetve legvégül az áfa. 
    Az uniós gyakorlattal szemben Magyarországon nem kell energiaadót fizetniük a lakossági fogyasztóknak - tették hozzá.
    A MEKH havonta megjelenő árösszehasonlító jelentései a hivatal honlapján a statisztika rovatban érhetők el:
http://www.mekh.hu/nemzetkozi-arosszehasonlitas-2018-januar