Gedeon napja van. | 2024.03.28

Márciusban ismét tavaszi fesztivált tartanak Tatabányán

2018-02-14 18:15:00

Az idei Tatabányai Tavaszi Fesztiválon múzeumi kiállításokat, modern táncszínházi produkciókat, operaáriákat, francia filmeket, valamint kortárs cirkuszi produkciókat láthat a közönség március 8-tól két héten át - közölték a szervezők a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón.

    A zsidó kultúra és vallásgyakorlás tárgyaiból összeállított kiállítás a Tatabányai Tavaszi Fesztivál első eseménye, a tárlat március 8-án nyílik a városi múzeumban. A bemutatott anyag meghatározó része a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből származik.
    Az idén 25 éves Bozsik Yvette Társulat március 9-én lép fel a Vértes Agorájában. A közönség a Tavaszi áldozat című darabot tekintheti meg, valamint a társulat bemutatja Kodály Zoltán Galántai táncok zenekari művére komponált táncszínházi produkcióját. Az előadásban a magyar néptánc, a japán butoh tánc és a kortárs tánc elemei ötvöződnek.
    Vasárnap a fesztivál komolyzene kínálatának egyik különlegességeként Rost Andrea és lánya, Harazdy Eszter adnak közös műsort, az énekesnőket Harazdy Miklós zongoraművész kíséri, a dalok között rövid dialógusokkal az egyes művekhez való kötődésekről.
    A fesztiválon két egymást követő hétfőn vetítenek francia filmeket, 12-én a Madame Hyde című drámai alkotást, 19-én pedig az Egy nadrág, egy burka című komédiát.
    Az idén 18 éves programsorozatban most először szerepel cirkuszi előadás. A Recirquel Társulat a Trükkök című produkcióját adja elő március 21-én.
    Húsvétra várva címmel nyílik kiállítás 23-án két erdélyi alkotó, Plugor Sándor grafikus és Imets László képzőművész munkáiból. A képeket a Németh-Kriza és az Eurotrade Galéria gyűjteményéből válogatták.
    A Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretén rendezi meg a Jászai Mari Színház Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválját szerdától vasárnapig. A szervezők több, mint 50 jelentkező közül 4 monodrámát és 5 stúdiószínházi előadást választottak ki, melyek között találhatók vidéki, a határon túli és független társulatok által létrehozott produkciók.