Auguszta napja van. | 2024.03.29

A monetáris tanács ellenszavazat nélkül döntött januárban

2018-02-14 16:35:00

A monetáris tanácsa ellenszavazat nélkül támogatta a jegybanki alapkamat 0,90 százalékon tartását legutóbbi kamatmeghatározó ülésén. Egyetértettek a laza monetáris politika fenntartásában és jelezték, hogy a jelzáloglevél-vásárlásokat és a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközt az MNB hosszú ideig kívánja működtetni.

    A testület ülésének rövidített jegyzőkönyvéből, melyet szerdán publikált a jegybank kiderült, az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várják, amihez az alapkamatszint, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. Ezt a kibővített eszköztár alkalmazásával is biztosítja a jegybank.    
    A tanácstagok véleménye szerint a monetáris politikai keretrendszerben nem várható lényegi változtatás, ugyanakkor az eszköztár finomhangolására sor kerülhet a jövőben is. 
    Az MNB a januárban bevezetett eszközöket, a jelzáloglevél-vásárlásokat és a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközt programszerűen, folyamatosan és hosszú ideig kívánja működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik.
    A két új, nemkonvencionális eszköz bevezetése és a jegybanki kommunikáció hatására 2017 szeptembere óta a hazai hosszú hozamok az eurozónás és régiós hozamokhoz viszonyítva is jelentősen csökkentek - emelték ki a rövidített jegyzőkönyvben. 
    A tanácstagok szerint a dinamikus béremelkedés inflációt növelő hatása változatlanul mérsékelt, és a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan az infláció
fokozatosan a célra emelkedik. Néhány tanácstag ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az árstabilitás fenntartható elérése kapcsán kiemelt fontosságú az inflációs várakozások alacsony szintjének fennmaradása.
    Az MNB  aktuális prognózisa szerint a fogyasztóiár-index 2018 első hónapjaiban a toleranciasáv alsó szélén alakul. 
    A rövidített jegyzőkönyvben arra is kitérnek: az árszínvonal emelkedését a mérsékelt külső infláció és a historikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások mellett a fokozatos munkáltatóijárulék-mérséklések, illetve az idei évre bejelentett áfakulcs-csökkentések lassítják. 
    Több tanácstag felhívta a figyelmet arra is, hogy a globális monetáris politikai környezet változóban van. Az amerikai és az eurozóna hosszú hozamai némileg emelkedtek, azonban a piaci értékelések szerint tartósan laza euróövezeti monetáris kondíciók várhatók.
    Kitértek arra is: a GDP bővülése 2017-et követően 2018-ban is megközelíti a 4 százalékot, majd az aktuális előrejelzés feltevései mellett 2019-től lassul. A gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet erősödésének, miközben folytatódik az építőipari termelés dinamikus növekedése és a szolgáltató szektor teljesítményének bővülése is a következő hónapokban. A folyó fizetési mérleg többlete az erősödő belső kereslet hatására ugyanakkor 2018-ban mérséklődik.