Auguszta napja van. | 2024.03.29

Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek a Farkasréti temetőben

2018-02-13 18:15:00

A Budapest 73 évvel ezelőtti ostromakor meghalt civil áldozatok tiszteletére tartottak megemlékezést kedden a budapesti Farkasréti temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szervezésében.

    Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a mintegy száz ember előtt, hóesésben mondott beszédében felidézte: 1945. február 13-án ért véget a második világháború egyik leghosszabb ideig - 53 napig - tartó, városban zajló ütközete.
    Hangsúlyozta: ha a nemzet tagjai képesek a halottaikra tiszta szívvel, egymás iránti megértéssel emlékezni, akkor van jövőnk.
    A megemlékezés előtt a Regnet-ház és a Vitéz utca 2., valamint a Fő utca 59. alatti házakban meghaltak sírhelyeinél koszorúkat helyeztek el.
    A megemlékezés végén az áldozatok emléke előtt fejet hajtott Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója, Szakály Sándor és Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese. Az emlékezők, köztük diákok virágokat helyeztek el a síroknál.
    Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát. A védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető. A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás semmisült meg vagy vált lakhatatlanná.