Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga Mihály: kimagasló teljesítményt ért el az építőipar 2017-ben

2018-02-12 13:34:00

Korábban soha nem látott mértékben, 29,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon, ennek köszönhetően az ágazat akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez - mondta hétfőn Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

    Kiemelte, hogy a növekedést a kormány lakáspiacot támogató intézkedései: az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítette. Megjegyezte, hogy 2010 átlagához képest 26,9 százalékkal nőtt az építőipar termelése, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.
    Az ágazat további növekedését vetíti előre szavai szerint, hogy a szerződések értéke december végén 129,5 százalékkal haladta meg az előző év végit, a lakásépítési engedélyek száma 32,7 százalékkal, és az épített lakásoké pedig 51,5 százalékkal bővült 2017 első háromnegyed évében. 
    A miniszter szerint a kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egyik húzóágazata lehet a következő időszakban, amiből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.