Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tóth Krisztina első színdarabját mutatják be Pokémon go címmel a Rózsavölgyi Szalonban

2018-02-10 17:14:13

Tóth Krisztina költő, író első színdarabját mutatják be Pokémon go címmel, Csizmadia Tibor rendezésében február 20-án a Rózsavölgyi Szalonban.

    A Pokémon go című darabot a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írta a szerző. Az előadásban Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Tímár Éva, Sztarenki Pál, Ladányi Júlia és Hunyadi Máté játszik - olvasható a Rózsavölgyi Szalon MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Az előadás ismertetője szerint a színdarab címét adó Pokémon go egy félig a valóságban, félig a virtuális világban játszott szerepjáték, amely túlzott használat esetén függőséget okozhat. Egy olyan világba vezet, amelyben a viszonyok, a helyzetek, a döntések nem olyan kuszák és megoldhatatlanok, mint a valóságban.
    Mint írják, Tóth Krisztina darabjának groteszk humorba mártott valóságában Adrienn és Feri társas magányban él egy vidéki kisváros panellakásának nyolcadik emeletén, és várja, hogy megtörténjen a csoda. Hogy egyszer majd kertesházban éljenek, hogy színésznek készülő fiuk megtalálja a helyét a világban, hogy Adrienn érzéketlen és önző anyja - aki abszurdnál abszurdabb kívánságaival az őrületbe kergeti a családot - egyszer végre elégedett legyen valamivel, hogy az élet élhető legyen.
    Tóth Krisztina sötét színekkel és gonosz humorral ábrázolja az emberi boldogtalanságot. "A tragikus történet végén azonban felcsillan a remény, mert a nők, ezek a csodálatos, meggyötört, sokat szenvedett nők - úgy tűnik - elpusztíthatatlanok" - olvasható a darab ismertetőjében.
    "Törekedtem arra, hogy olyan figurák tűnjenek fel a darabban, akik a mi életünkben is jelen vannak" - idézik a közleményben Tóth Krisztinát. "Így amikor ismerős helyzeteken felnevetünk, saját magunkon is röhögünk. Kicsit könnybe is lábad majd a szemünk, mert kicsit sajnáljuk is magunkat. Mulatságos a darab, ugyanakkor mélyen megüli a szívet" - fogalmazott a költő.
     Tóth Krisztina elmondta, hogy a darab egy "tipikus családról szól, biztosan ismerjük őket a szomszédból, a baráti vagy ismerősi körből: csúsznak lefelé, s próbálnak megkapaszkodni. A középkorú férjnek és feleségnek egy felnőtt gyereke van. Elvágynak onnan, ahol élnek. Elvágynak az életükből". 
    A darabban szereplő férfinak valamikor volt munkája, de elveszítette, és a tehetetlensége elől a virtuális világba menekül. "Csakis ott érzi úgy, hogy csinál valamit. Ez nagyon szimbolikus, a fölöslegessé válásnak és az életből való kivonulásnak a jelképe. Erre is utal a cím: Pokémon go." - mondta a darabról a szerző.
    A közleményben Csizmadia Tibor rendezőt is idézik, aki a darab főhőseiről elmondta: arra törekednek, hogy minden egyre jobb legyen, de közben minden egyre rosszabb lesz. "Nagyon érdekes, mert - mint egy görög tragédiában - végig azt gondoljuk, hogy csak az ne történjen meg, amire számítunk, és természetesen épp az történik meg. Azért kortárs, azért mai, mert közben ezt átfonják az életünk azon groteszk, abszurd mozzanatai, amelyek segítenek ezeket a bukásokat feloldani" - mondta a darabról a rendező.