Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint 20 millió turista szállt meg tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban

2018-02-09 11:59:00

Rekordszámú, több mint 20 millió turista szállt meg tavaly (2017) a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, ami 9,1 százalékkal több, mint 2016-ban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

    A kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevő külföldi turisták száma éves szinten 9,2 százalékkal, a cseh turistáké 9 százalékkal emelkedett.  
    "A szálláshelyek igénybevétele tavaly rokordot döntött. A szállodák, panziók és más hasonló szálláshelyek vendégeinek száma első ízben túllépte a 20 milliót. Ez 1,7 millióval több, mint 2016-ban. A vendégéjszakák száma is rekordot döntött és meghaladta az 53 milliót" - mondta Pavel Vancura, a statisztikai hivatal munkatársa újságíróknak. 
    A cseh idegenforgalmi irodák szövetségének közlése szerint a hazai és külföldi turisták száma az összes cseh régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben - 14,6 százalékkal - a dél-morvaországi turisták száma nőtt. Tíz százalékot meghaladó növekedést mutatott ki a Pilseni, az Ústecky, a Karlovarsky és a Morva-sziléziai régió is. 
    A kereskedelmi szállásokat 10,2 millió külföldi és 9,9 millió cseh turista vette igénybe. A legtöbb turista már hagyományosan Németországból érkezett, a kétmilliós szám 3,9 százalékkal magasabb, mint 2016-ban. A második helyen Szlovákia áll 688 ezer turistával. Itt 7,2 százalékos a növekedés. A harmadik Lengyelország, 578 ezer turistával. 
    A negyedik helyre Oroszország került, ahonnan éves szinten 35,3 százalékkal érkezett több látogató, ami 476 ezer személyt jelent. Piaci szakértők szerint az orosz turisták száma azt jelzi, hogy újra gyorsan emelkedik érdeklődésük Csehország iránt. Aránylag gyorsan emelkedik a kínai, a dél-koreai és a tajvani turisták száma, s nőtt az ukrán látogatók száma is.
    Általános vélemény, hogy a következő években a külföldi turisták számának további növekedésére lehet számítani Csehországban. A cseh utazási irodák jelenleg azonban egyre inkább nem a turisták számának általános növekedésére, hanem a gazdagabb, módosabb látogatók megnyerésére összpontosítanak.