Emma napja van. | 2024.04.19

Tágas apartmanokban laknak a korcsolyázók

2018-02-08 19:54:00

Tágas apartmanokban laknak a sportolók a phjongcshangi téli olimpia kangnungi falujában.

    A korcsolyasportok központjában a sportolók szálláshelye nyolc újonnan épült húszemeletes házban van. A legtöbb házon látszik, hogy mely országból érkezett sportolók lakják, mert számos ablakba nemzeti lobogókat függesztettek ki a csapattagok. A legnagyobb molinó a házigazda dél-koreaiaké, de a franciák, olaszok, svédek is alaposan feldíszítették a nyílászárókat, az egyik épületen pedig hatalmas észak-koreai zászló lóg.
    A magyarok négy nagyméretű, "Hungary" feliratú molinót, valamint egy magyar zászlót akasztottak ki az ablakokba. A zászlók alapján az észtek és a szlovénok laknak a szomszédban, utóbbiak még a liftet is teleragasztották matricákkal.
    Az MTI tudósítóinak a női rövidpályás gyorskorcsolya-váltó öt tagja mutatta meg lakhelyét, akik annak ellenére egy apartmanon osztoznak, hogy azok csak négyágyasak. 
    Az ötösfogat két rangidőse, a harmadik olimpiájára készülő Keszler Andrea és Heidum Bernadett alszik a kétágyas szobában, míg Bácskai Sára Luca költözött be Jászapáti Petra mellé egy matracra, Kónya Zsófi pedig egyedül alszik a szobájában. Mindegyik helyiségben nagy magyar zászlót feszítettek ki a sportolók.
    A lakás három hálószobából, egy rendkívül tágas, egybenyitott nappaliból és konyhából áll. Utóbbit azonban nem lehet használni, mivel a lakásokat már értékesítették, és a szervezők félnek, hogy kár esik a berendezésben. A sportolók viszont nem szorulnak a konyhára, mivel a falujukban éjjel-nappal nyitva tartó ingyenes étterem üzemel. Elmondásuk szerint teljesen elégedettek az apartmannal.
    Az olimpiai faluba belépve egy hatalmas téren a 92 résztvevő nemzet zászlaja lobog. A minivárosban van pláza is, amely az olimpia főszponzorainak termékeit kínálja, a sportolók kikapcsolódását pedig játékterem biztosítja, ahol számítógépes játékok mellett az asztaliteniszt is kipróbálhatják.
    A XXIII., phjongcshangi téli olimpia hivatalosan a pénteki nyitóünnepséggel kezdődik magyar idő szerint 12 órakor.