Auguszta napja van. | 2024.03.29

Atomerőművekkel fedezné Kína a nagyvárosok távfűtési szükségletét

2018-02-08 18:31:00

A városok légszennyezésének csökkentése érdekében a távfűtési igények kielégítésére alkalmas atomerőművek létesítéséről indított megvalósíthatósági tanulmányt kínai nemzeti energia felügyelet - írja a kínai Peoples Daily Online hírportál a ThePaper.cn kínai nyelvű portál beszámolóját idézve. 

    A médiaértesülés szerint a kínai National Energy Administration szükséghelyzeti akcióterv kidolgozásával, atomerőmű létesítéséhez megfelelő telephely kiválasztásával és a helyi lakosság körében közvélemény-kutatás elvégzésével bízta meg a Tsinghua egyetemet és a China General Nuclear Group (CGNG) vállalatot.
    A CGNG vezérigazgató-helyettese a ThePaper.cn portált arról tájékoztatta, hogy a Tsinghua egyetem által kifejlesztett alacsony hőmérsékletű nukleáris fűtőreaktor-technológia nagy hatásfokkal és biztonságosan alkalmazható ipari célú gőztermelésre. Elmondta: amennyiben a projekt kielégíti a vele szemben támasztott követelményeket, megkezdhetik a nukleáris fűtőreaktorok tömeges gyártását. 
    Kína az ország súlyos légszennyezésének csökkentésében és a szénfelhasználás visszaszorításában nagy szerepet szán az atomenergiának. A program keretében az Államtanács januárban a két vezető kínai atomenergia ipari vállalat átszervezéséről hozott döntést kutatási-fejlesztési kapacitásuk fokozása céljából az atomenergia békés célú felhasználása terén.